Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
M. Bandić - Foto TRIS/G.Šimac

Bandićeva besramna eskapada o Viliju Matuli

M. Bandić - Foto TRIS/G.Šimac

Nevjerojatno razmetljiv, nepristojan i bahat, zasjao je Milan Bandić u svom prigodnom intervjuu u Nacionalu, povodom njegovih 18 godina na čelu Grada Zagreba. Govorio je o svemu, o fontanama, koje više nisu “bandićeve” nego “zagrebačke”, o svojim “rimskim putovanjima”, o žaru kojim živi Zagreb, o aferama… Komentirajući intervenciju na Trgu žrtava fašizma odakle su uklonjene kamene stepenice i posječene dvije magnolije, radi čega se svake srijede održavaju prosvjedi, Bandić je rekao:

-Tamo su bile dvije magnolije, sada su četiri. Ništa nismo maknuli. Bit će 100 posto više nego ih je bilo. Međutim, ima nekih koji uvijek prosvjeduju i buše gume dok netko vozi auto. Ali da takvih nema, poput Vilija Matule, Urše Raukar i vaših kolega koji primaju plaću, a u slobodno vrijeme prosvjeduju. Vili Matula prima kod mene plaću, a prosvjeduje, to je dokaz samo da je u Zagrebu demokracija. Naši prijatelji preko Dunava kažu: “demokratija je, burazeru”. Tako ja Matuli i Raukar poručujem: demokracija je. S njima se neću baviti. Supruga od Vilija Matule me molila da mu damo kruha. On je zaslužio da dobije kruh. Plakala je. A kad se žena rasplače, onda morate pomoći čovjeku.
Sama po sebi Bandićeva je izjava o prvoklasnom, nagrađivanom hrvatskom glumcu Viliju Matuli degutantna. Na nju je u objavi na Facebooku reagirao književni kritičar i leksikograf Velimir Visković. Objavu prenosimo u cijelosti.

-Pišem ovo duboko zgađen nakon čitanja primitivno razmetljivog Bandićeva intervjua u Nacionalu. Koja količina egomanije i bahatluka izviruje iz svake rečenice ovoga slabo obrazovanoga seoskog prefriganca?!

Taj u svakom pogledu moralno suspektni lik nam izravno poručuje: – Da, trošio sam vaše novce na svoja putovanja, ako mi se ushtjedne trošiti ću i više; da, trošim goleme novce da preuredim vaš grad po mjeri svoje estetske (ne)kulture i što mi možete?! Ja mogu što god poželim, ja sam gazda Zagreba. Ja sam gazda svakog od vas građana ponaosob!
Posebno me ljuti njegov primitivni pokušaj da ponizi Vilija Matulu. Eto, baš on je zaposlio Vilija, čija je žena plakala da su gladni.

Političarčiću jedan beznačajni, Vili Matula je – ma što bilo tko mislio o njegovu političkom angažmanu – veliki, čak genijalni hrvatski glumac! Ako je stvarno bio toliko bojkotiran od kazališnih institucija, ako je bio bez posla, onda je nešto duboko bolesno u cijelom našem društvu koje ne zna prepoznati svoje najtalentiranije ljude, ili ih bojkotira zbog političkih stavova.
I osim toga, Milane, iz svega što si izrekao proizlazi kako misliš da si gazda svakom od nekoliko stotina zagrebačkih glumaca, svima zaposlenima u muzejima, vrtićima, školama, ZETu…; zar se posao može dobiti samo nakon tvoje izravne intervencije, tvojom dobrom voljom, ako ti se ćefne?!

U Matulinu slučaju očekujem bar od dugogodišnjeg ravnatelja Kerempuha Duška Ljuštine da konačno, sad kad je u mirovini, stisne muda i javno kaže je li Matulu zaposlio baš isključivo na Bandićevu intervenciju! Misli li on doista: Matula je antitalent, ali kad gazda Miki traži, moram ga zaposliti!
Pritom treba imati na umu kako je općepoznato da Bandić u kazališta uopće ne ide, da ga umjetnost ne zanima, ali – eto – on se hvali kako sam određuje gdje će netko glumiti, u kojem će orkestru svirati, valjda i gdje će netko plesati…

Time je ponizio sve ravnatelje umjetničkih institucija, njihova umjetnička vijeća. Cijelu umjetničku struku. Kakva stručnost, kakva kompetentnost, Miki zna sve bolje!
Odvratno!!! – zaključuje Visković.

Najodvratnije je, pak, što je Bandić javno plasirao ne samo uvredljivu, nego i, sudeći po reagiranju Matule, podlu laž. U svome komentaru na FB Matula je napisao samo jednu rečenicu, ali ona govori dostatno i za tisuću.

-Moja supruga Branka Trlin nikada u životu nije razmijenila ni jednu jedinu rečenicu s Bandićem- kratko i jasno će glumac.

Normalan čovjek može se samo zapitati kako je moguće da građani Zagreba već 18 godina imaju Bandića za gradonačelnika. Kako je moguće da ga toliko puta uzastopce biraju. I to svojom voljom, bez prisile…

M. Bandić – Foto TRIS/G.Šimac

Tags:

VEZANE VIJESTI