Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
bandićizmi / zagrebački preporod
Magnolija je vraćena: ‘Ne ponovilo se! Izađite na izbore!’

Magnolija je vraćena:
‘Ne ponovilo se! Izađite na izbore!’

Izgleda kako je magnolija – vraćena. Članovi inicijative Vratite magnoliju dobro su nazvali sami sebe još prije tri godine, no nisu pritom znali kako će magnoliju vratiti – oni sami. Upravo su sadnicom magnolije i natpisom „NE PONOVILO SE! IZAĐI NA IZBORE!“ obilježili 3. godišnjicu početka „uređenja“ Trga žrtava fašizma, pozvali građane da izađu na izbore i dali doprinos kampanji civilnog društva „Dosta je! Izađi na izbore!“.

O Inicijativi Vratite magnoliju i tragičnom događaju u kojem je po naredbi pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posve opustošen Trg žrtava fašizma, te iščupana sva stabla, (u)krasno grmlje i zelenilo  podrobno smo tada izvještavali na Trisu.

 Bio je to događaj koji je na konkretan i simboličan način pokazao svu štetnost Bandićeve vladavine i aroganciju i ignoriranje tzv. građanskog Zagreba i Zagrepčana koji se nikada nisu slagali s njegovim ‘upravljanjem’ Zagrebom, a koje je u naravi najčešće bilo provođenje  koruptivno-kriminalnih poslova na korist nekolicine i na štetu svih građana Zagreba.

Podsjetimo, tamo su se svakoga tjedna građani okupljali kako bi prosvjedovali, no umjesto da posluša glas naroda Bandić im se osvetio sječom i posljednjeg stabla uokolo Meštrovićevog paviljona, a u skladu s općim primitivizmom kakvu je generirala takva vlast, ubrzo je plato uokolo paviljona postao i divlje parkiralište (vidi slučaj) mahom za povlaštene vlasnike skupocjenih automobila, nedaleko od središnjice stranke HDZ. Na koncu, nakon brutalnog ‘preuređenja’, taj je trg i paviljon izgledao kao zlokobna grobnica nekog sjevernokorejskog diktatora, a donedavno ljupko okupljalište i sastajalište Zagrepčana i vegetacija je uništeno i opustošeno.

Ogoljeni trg(foto TRIS/G. Šimac)

A kako bi podsjetili na te neslavne i loše dane, Inicijativa Vratite magnoliju jedna je od desetak gradskih inicijativa koje su se priključile kampanji pod nazivom „Dosta je! Izađi na izbore!“. Kampanju su pokrenule udruge Zelena akcija i Pravo na grad s ciljem pozivanja građanki i građana da izlaskom na izbore sruše postojeći sustav i Zagrebu osiguraju potreban zaokret.

„Ovom akcijom podsjećamo kako je „uređenje“ izvedeno potpuno netransparentno, bez sudjelovanja opće i stručne javnosti, a čupanjem magnolija ovo mjesto je postalo simbolom lošeg upravljanja gradom i javnim gradskim prostorima,“ rekla je Jasna Šumanovac iz Zelene akcije.

„Sporno uređenje“, odnosno devastacija Trga žrtava fašizma je davno završeno i sada je potpuno jasno da je, poput Kvatrića, to postao još jedan mrtav prostor kojeg građani izbjegavaju. Ovaj trg, nekoć jedan od najljepših u Zagrebu, danas je ogoljen, sterilan i bez duše. Šarena svjetla, ravne staze koje nikuda ne vode i prostor bez ijedne klupe uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba,“ poručuje Suzana Dobrić, arhitektica i članica inicijative.

Nažalost, gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih i nejasnih interesa malo po malo oduzima građanima. Sve više građana pruža aktivan otpor takvim načinom upravljanja našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na preostalim javnim prostorima.

-Stoga pozivamo sve građanke i građane da izlaskom na izbore stanu na kraj lošem upravljanju gradom te devastaciji i otimanju javnog prostora. Ovim putem, osim naših glavnih zahtjeva u kojima smo zatražili ostavke i odgovornost, poštivanje zakona, sudjelovanja javnosti i struke u budućim zahvatima u gradu te pokretanje programa sanacije ove i drugih devastiranih lokacija u gradu Zagrebu, zahtijevamo i vraćanje magnolija i primjerenih stablašica i grmova na Trg žrtava fašizma prema projektu kojeg bi izradili stručnjaci krajobrazni arhitekti. – ističu iz Vratite magnoliju inicijative.

Trže i postavljanje klupa koje ne bi poput planiranih kamenih dominirale prostorom već bi se diskretno uklopile u ambijent i bile funkcionalne, postavljanje primjerenih i funkcionalnih stalaka za bicikle, te uklanjanje tabli zabrane za pse, jer, smatraju,  osim protjerivanja korisnika s trga te table narušavaju njegov izgled.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD, a njezini podupiratelji su  Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba.

Tužna arhiva: ‘Majstor’ vadi magnoliju

Čini se kako se s inicijativom  „Dosta je! Izađi na izbore!” slaže značajni broj Zagrepčana koji se nadaju nekom mogućem zagrebačkom preporodu nakon priželjkivanog kraja, po njima, dugotrajne štetne vladavine Zagrebom. To pokazuju i ankete javnog mnijenja koje pokazuju kako je Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika kojeg podržava inicijativa, dobiva najveću potporu, višestruko veću od sljedećih kandidata.  Razlog za to je vjerojatno i višedesetljetni Tomaševićev aktivizam za boljitak Zagreba, uključujući i sudjelovanje na prosvjedima kod Meštrovićevog paviljona otprije tri godine (na fotografiji niže).

Arhiva: Tomislav Tomašavić i Vili Matula za prosvjeda protiv devastacije Trga žrtava fašizma u Zagrebu (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI