Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Inicijative : 2. svibnja- spomendan u sjećanje na sve civilne žrtve rata

Inicijative :
2. svibnja- spomendan u sjećanje na sve civilne žrtve rata

U povodu 23. obljetnice stradanja civila na području zapadne Slavonije i u Zagrebu, Inicijativa mladih za ljudska prava i Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj, predlažu da se u prilog procesu pomireja u društvu, 2. svibnja proglasi spomendanom u ime sjećanja na sve civilne žrtve rata.

Poštivanje ljudskih prava, vladavina prava i osuda svih ratnih zločina vrijednosti su koje nas spajaju i koje moramo čuvati- poručuju dvije udruge koje okupljaju mlade.
U prilog argumentaciji prijedloga uvođenja spomendana navode kako je 2. svibnja 1995. okončana akcija Hrvatske vojske Bljesak, tijekom koje je ubijeno ili se smatra nestalima 283 osobe, 79 je još neidentificiranih žrtava i neutvrđen broj ranjenih. U znak odmazde za “Bljesak”, “krajiške snage” granatirale su Zagreb i okolne gradove, te je u dva dana u Zagrebu poginulo 7 civila, a 214 ih je ranjeno. Za taj je zločin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju odgovarao Mile Martić koji je pravomoćno osuđen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, zatvorskom kaznom u trajanju od 35 godina.
Za ratne zločine tijekom vojne operacije Bljesak, ističu inicijatori spomendana, nisu pokrenuti sudski procesi, iako je Inicijativa mladih za ljudska prava još 2012. podijela kaznenu prijavu protiv počinitelja ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika nakon ove vojne akcije.
Zbog simbolike 2.svibnja, kada su istog dana stradavali hrvatski građani, civili i hrvatske i srpske nacionalnosti, pozivaju hrvatsku javnost, predstavnike u Hrvatskom saboru i Vladu RH da proglašavanjem spomendana iskažu solidarnost i pijetet prema svim civilnim žrtvama rata.
– Želimo društvo koje poštuje sve žrtve neovisno o bilo kojem identitetu, pa tako i nacionalnom, društvo koje vrednuje mir kao svoju najveću vrijednost– poruka je Inicijative mladih za ljudska prava i Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI