Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
UKRATKO
Dvije izložbe Nacionalnog parka Krka

Dvije izložbe Nacionalnog parka Krka

Izložba “Čovjek i krš” gostuje u Međimurju, a u Skradinu svoje putovanje gradovima uz Krku završava izložba “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča”.

U povodu programa svečanog otvorenja manifestacije Urbanovo 2018. u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi danas će bit će postavljena izložba “Čovjek i krš”. Izložba je rezultat zajedničkog projekta JU NP Krka i Državnog arhiva u Šibeniku.
Izložba govori o specifičnom i vrlo osjetljivom krškom području rijeke Krke, na kojemu se od prapovijesti intenzivno razvijaju razni oblici ljudske prisutnosti i djelovanja. Geološka specifičnost krša zrcali se u srednjovjekovnim utvrđenim gradovima – kamenim utvrdama duž toka rijeke Krke koje su bile u posjedu velikaških obitelji. Osim što su povremeno imale obrambenu funkciju, te su utvrde jezgre pojedinih naselja. Hrvatska velikaška obitelj Šubić sagradila je utvrde Trošenj-grad (Čučevo) i Rogovo na desnoj obali rijeke, dok su utvrde na lijevoj obali Krke – Nečven, Bogočin i Kamičak – posjedovale druge hrvatske velikaške obitelji: Nelipić, Martinušić, Bogetić, Utješinović i Mišljenović. Najljepša među utvrdama, Ključica, podignuta nad kanjonom rijeke Čikole,  bila je u posjedu Nelipića. Na izložbi će biti prikazane, kroz suprotstavljanje i prožimanje prirodnih i čovjekovih tvorevina, i prirodna i kulturnopovijesna baština Nacionalnog parka „Krka“ u svjetlu novih arheoloških i arhivskih istraživanja.
 U ponedjeljak, 21. svibnja u 12 sati u ispostavi JU NP Krka u Skradinu, bit će otvorena izložba “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča”, čime će završiti njezino putovanje gradovima uz Krku. Tom će prigodom u 12.30 na Trgu Male Gospe Udruga Birikina iz Pule izvesti predstavu „Kula uzdaha“, o legendi o zabranjenoj ljubavi lijepe Stane i Pavla Mandušića.
Izložba kroz sedam zaokruženih cjelina pokazuje značaj i ljepote rijeke Krke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i suvremenog posjetitelja. Toliko cjelina izabrano je zbog simbolike broja sedam, koji nalazimo u opisu rijeke Krke: sedam slapova, sedmi po redu nacionalni park u Hrvatskoj, nešto više od sedamdeset kilometara riječnoga toka. Izložba je rezultat suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i NP Krka u okviru projekta “Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku”. Do sada su realizirane tri tematske izložbe postavljene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: “Burnum – arheološko blago Krke”, “Krka – tajne podzemlja” i “Voda i krš – fenomeni rijeke Krke”, a kreirana je i virtualna izložba “Prošlost i sadašnjost Krke”.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI