Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
BANDIĆGRAD / GRAĐANI / HRVATSKA / KRONIKA 112 / KULTURA
Fotografija kaznenih prijava

Devastacija Trga žrtava fašizma:
Kazneno prijavljeni Milan Bandić i Silvije Novak

Fotografija kaznenih prijava

Milan Bandić svojoj dosadašnjoj kolekciji kaznenih prijava sada pridružuje još jednu. Naime, zbog javnosti poznatog slučaja devastacije Trga žrtava fašizma u Zagrebu i po stručnjacima i građanima skandalozne intervencije u Meštrovićev paviljon, Zelena akcija i Pravo na grad, udruge iz Inicijative „Vratite magnoliju“, su dana 30. svibnja 2018. godine podnijele kaznenu prijavu protiv Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba i Silvija Novaka, pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te kazneno djelo oštećenja kulturnog dobra prijavljen je gradonačelnik Milan Bandić, a zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, te kaznenog djela oštećenja kulturnog dobra prijavljen je Silvije Novak, pročelnik Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Već više od dva mjeseca članovi i članice inicijative Vratite magnoliju upozoravaju na sporne radove na Trgu žrtava fašizma koji se izvode kao prva faza projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti.

Prijave se donose – ispred DORH-a u Zagrebu

-Spomenuti „radovi“ se izvode na temelju projekta Uređenja javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Temeljem samo tog projekta, bez detaljnog konzervatorskog i/ili restauratorskog elaborata kao i pisanog sporazuma s vlasnicima i korisnicima prostora nikako se nije smjelo krenuti u uklanjanje stepenica koje su sastavni dio Doma hrvatskih likovnih umjetnika, zaštićenog kulturnog dobra u vlasništvu Republike Hrvatske“ – rekla je Iva Marčetić iz Prava na grad.

Osim toga, u tehničkom opisu Glavnog/izvedbenog arhitektonskog projekta ne spominje se uklanjanje stepenica, već se ti radovi navode samo u Troškovniku projekta, i to uklanjanje 37 velikih i 12 malih stepenica. U Ugovoru kojeg Gradonačelnik potpisuje s izvođačem radova ponovno se, bez ikakvih stručnih elaborata, u Troškovniku koji je sastavni dio Ugovora, navodi uklanjanje 204 velike i 12 malih stepenica kao i njihova zamjena kamenom druge vrste. Time je, osim što je nanesena šteta Proračunu Grada Zagreba, oštećeno kulturno dobro.

„Sve ove nezakonitosti je Inicijativa „Vratite magnoliju“ u nekoliko navrata prijavljivala nadležnim inspekcijama, no budući da u dva mjeseca nismo dobili niti jedan odgovor odlučili smo se i na podizanje kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske“ – rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

„Gradonačelnik Bandić je puno puta pozivao institucije pravne države da rade svoj posao, pa eto, sad to činimo i mi.“ – dodala je Leljak Gracin.

Fotografija kaznenih prijava

O spornom projektu i samim radovima na Trgu žrtava fašizma su se negativno očitovale praktički sve relevantne stručne udruge: Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ULUPUH i Muzeje Ivana Meštrovića, kao i Vijeće Gradske četvrti Donji grad i Odbor za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini.

Inače, inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD, a podupiru je Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba.

Izuzev udruženih građana, do sada, koliko je poznato, niti jedna mjerodavna institucija RH nije poduzela ništa kako bi zaustavila, spriječila i sankcionirala odgovorne zbog radova koji već mjesecima skandaliziraju hrvatsku javnost. Osim prosvjeda srijedom u 18 sati koje inicira inicijativa Vratite magnoliju, te istupa gore navedenih stručnih i drugih udruga, još uvijek nema valjane reakcije tzv. sustava niti značajnije reakcije šire javnosti. Slučaj Trga žrtava fašizma, upozoravaju mnogi, izuzev konkretne štete po javno dobro i spomenik kulture, čini i teško popravljivu štetu po cijelokupno društvo, jer građani gube povjerenje u institucije države, te se čini kako nema načina da se službenim kanalima na vrijeme i efikasno zaustave čak i  najočitija i najgrublja kršenja zakona u RH.

Valja vidjeti što će se sada dogoditi s dvjema svježim kaznenim prijavama protiv M. Bandića i S. Novaka.

Iva Marcetić i Željka Lelak Gracin iz Prava na grad i Zelene akcije odgovaraju novinarima

Valja vidjeti što će se sada dogoditi s dvjema svježim kaznenim prijavama protiv M. Bandića i S. Novaka.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI