Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
KRONIKA 112
Splitsko-makarski kler suspendirao svojega radi ‘mogućeg kažnjivog djela’

Splitsko-makarski kler suspendirao svojega radi ‘mogućeg kažnjivog djela’

Iz policije još nema javnog očitovanja o ovom slučaju,pa nema službenih saznanja o kakvom se nedjelu radi: krađi, pronevjeri, fizičkom napadu ili pak seksualnom zlostavljanju. 

– Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage – ovom rečenicom završava jutros izdano priopćenje Splitsko-makarske nadbiskupije.

Naime, sudeći prema toj obavijesti odaslanoj javnosti, kakve klerikalna organizacija u Hrvatskoj inače nerado šalje bez zbiljske potrebe, čini se kako je u tijeku istraga eventuanog zlodjela nekoga od pripadnika klera iz te nadbiskupije. Usput ističu i kako je taj javnosti nepoznat netko suspendiran, odnonso privremeno izbačen iz te crkvene organizacije, kako se može razabrati iz priopćenja. O čemu se radi, iz njihova priopćenja nije jasno. No jasno je kako se skrivanjem informacija želi očuvati ‘dobri glas sviju’, kako ističu. Vjerojatno se to odnosi i na onoga koji je počinio nedjelo, ali i ‘u prvom redu žrtve’, kako ističu. Evo njihova priopćenja u cijelosti:

Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.

U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima.

Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Iz policije još nema javnog očitovanja o ovom slučaju, pa nema službenih saznanja o kakvom se nedjelu radi: krađi, pronevjeri, fizičkom napadu ili pak seksualnom zlostavljanju.

Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI