Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
NIJE ŠALA...
Prazni 'Tuđman' (foto ZLFT)

Nije prvotravanjska šala:
Aerodrom ‘Tuđman’ neće raditi noću

Prazni 'Tuđman' (foto ZLFT)

Sljedeća vijest nije zaostala prvotravanjska šala. Naime, međunarodni aerodrom punog naziva Zračna luka Franjo Tuđman od sutra, 4. travnja, pa najmanje sljedeća dva mjeseca bit će zatvorena noću zbog radova na uzletno-sletnoj stazi (!), kako javlja Hina.

Dakle, nema noćnog dolijetanja, slijetanja ni polijetanja aviona na najvećem i središnjem hrvatskom aerodromu, čak niti u slučaju eventualnih izvanrednih situacija, kakvi su u slučaju nevremena ili drugih nevolja povremena pojava u svijetu zrakoplovnog prijevoza.

– Dok traju radovi, zrakoplovi na Tuđmanu neće moći slijetati od 22.35 do 6.35 sati, osim ponedjeljkom i petkom kad će se pista zatvarati od ponoći do 6.35 sati. A to bi pak moglo značiti da, dok radovi na zagrebačkom aerodromu traju, Hrvatska neće imati nijednu zračnu luku koja je otvorena cijelu noć – kako izvještava Hina.

Znači: avioni u tom razdoblju nigdje u Hrvatskoj neće moći sletjeti noću, u uobičajenoj proceduri.

Naime, prema tzv. Naredbi o vremenu otvorenosti zračnih luka koju izdaje ministar mora, prometa i infrastrukture, samo ZL Franjo Tuđman mora biti otvorena 24 sata. A sad neće biti otvoren ni ‘Tuđman’.

Koliko je ta naredba apsurdna i besmislena, govori i nedavni slučaj kada jedan avion Croatia Airlinesa koji je letio iz Zagreba u Dubrovnik nije mogao sletjeti u dubrovačku zračnu luku jer je puhala jaka bura.

Zbog naredbe ministra i apsurdnosti sustava, taj je hrvatski zrakoplov putnike iz Zagreba odveo u – Rim.

Rimski aerodrom je, srećom po njih, bio otvoren, za razliku od splitskog, zadarskog, riječkog itd.

Tada je aktualni prometni ministar Oleg Butković obećao je da će od ovog ljeta i Zračna luka Split biti otvorena 24 sata.

Odluku o radnom vremenu aerodroma dakle donosi ministar. Zasad još nije donio tzv. naredbu o tome hoće  li ove godine u Hrvatskoj biti aerodroma koji će biti otvoreni čitavu noć, izuzev zagrebačkog, jer se, kako se ističe, razmatraju ‘financijski parametri takve odluke’.

Dakako, ako ‘Tuđman’  nakon dva mjeseca u kojima će biti zatvoren preko noći ponovno bude u funkciji 24 sata dnevno.

Hrvatska je inače država koja važan dio svojeg gospodarstva temelji na turizmu.

Turisti često dolaze zrakoplovima.

Prazni ‘Tuđman’ (foto ZLFT)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI