Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
“Narod odlučuje” o referendumu: Kakva je to većina koja oduzima prava manjinama?!

“Narod odlučuje” o referendumu:
Kakva je to većina koja oduzima prava manjinama?!

Građanska inicijativa “Narod odlučuje”, kamuflirana i pomlađena inačica “U ime obitelji” proskribirane i uglavnom “pročitane” Željke Markić, počela je prikupljati potpise za referendum kojim formalno pretendiraju mijenjati izborni sustav. Stvarno, cilj im je reducirati manjinska prava i svesti ih na politički dekor, kako više nikada njihov glas ne bi mogao presuđivati oko nekih krucijalnih državnih pitanja kao što su državni proračun ili izglasavanje povjerenja Vladi. Što bi rekao Mostov Nikola Grmoja, “tako će odagnati antagonizam koji izazivaju kod građana”… Je li i Grmoja u međuvremenu formalizirao svoj status u udruzi Željke Markić ili je njihov eksterni, nedeklarirani sufler?

Potpisi će se prikupljati dva tjedna, počev od 13. svibnja, a referenduma će biti potpiše li inicijativu najmanje 380 tisuća građana.

Preferencijalno

Narod bi se referendumom, dođe li do njega, očitovao o smanjenju broja zastupničkih mjesta u Saboru kojih bi bilo 120 umjesto sadašnjih 151. Zastupnika nacionalnih manjina bilo bi šest, umjesto sadašnjih osam, izbornih bi jedinica bilo 10, a izborni prag bi se spustio na 4, umjesto dosadašnjih 5 posto. Uz sve to, predlaže se i uvođenje tri preferencijalna glasa bez izbornog praga, kako bi se napokon guru njihova pokreta, rečena Željka Markić i drugi “zaslužnici”, domogla parlamentarnih klupa. Po sadašnjem izbornom zakonu to im, bez eventualnog ulaska na HDZ-ovu listu poput Hrastovog Zekanovića, vjerojatno nikad ne bi uspjelo…
Mjesto u Saboru osiguravalo bi se isključivo preferencijskim glasovima birača, umjesto voljom stranačkih šefova koji su dosad odlučivali tko će na koju poziciju na stranačkoj listi. Za dijasporu bi se osiguralo dopisno ili elektroničko izjašnjavanje, a u kombinaciji s preferencijskim glasanjem očigledno se želi pojačati redove dijaspore u Hrvatskom saboru. Sve je to u Splitu, kako javlja Nova tv, detaljno elaborirao Zvonimir Troskot, koordinator inicijative “Narod odlučuje”.
Mora se priznati, miks prihvatljivog i neprihvatljivog perfidan i dobro proračunat, ponajprije kao mamac za lakovjerne građane koji će poduprijeti inicijativu da “parazitskih” zastupnika bude što manje, jer je sabornica ionako prečesto prazna, a mnogi će “zagucati” i dobačenu udicu s manjincima. Jer, oni kojih je manje ne mogu biti presudni za sudbinu onih kojih je neusporedivo više. To je ta logika koja se servira u lukavo skrojenoj ambalaži, tako da bude što prijemčivija i lakše navuče građane da dadu potpis referendumu koji objektivno radikalno društvo vraća natrag.

Jednakopravno (???) 

Zanimljivo je da Markićkinoj sljedbi nimalo ne smeta da u parlamentu sjedi što više onih koji niti žive niti rade, niti poreze plaćaju u Hrvatskoj ( dijaspora), ali bi o njoj odlučivali. No, smetaju im manjinci koji na svaki način dijele sudbinu većinskog naroda, koji u Hrvatskoj žive, rade i plaćaju poreze, ali bi im udruga “Narod odlučuje” ipak uskratila osnovna ljudska i ustavna prava te ih definirala kao građane drugog reda…
Prava manjina ne određuju su razmjerno njihovom postotku u ukupnoj populaciji. Manjina ne može ugroziti većinu, kao što nažalost, većina može i redovito ugrožava manjine. Otud i potreba za pozitivnom diskriminacijom koja je osobito neprihvatljiva ovakvim pokretima, udrugama i inicijativama. Konačno, o sudbini Vlade i njezinom o(p)stanku na vlasti ne odlučuje manjina, nego politička opcija koja je dobila mandat da upravlja državom. Ako to čini sa zastupnicima manjina to je stoga što bez njih ne može, jer joj druge političke opcije ne žele dati potporu, a ona sama dovela je manjine u poziciju pragmatičnosti kojom ostvaruju svoje političke ciljeve, nerijetko uz nepodnošljivo velike i neprincipijelne ideološke kompromise.
Inicijativa “Narod odlučuje” poziciju manjinaca pokušava potpuno demontirati tvrdnjom kako su njihovi zastupnici izabrani u posebnoj izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska i da njihov glas vrijedi deset puta više nego glas ostalih birača u Hrvatskoj. Ali, manjinaca je i neusporedivo manje! Za inicijatore referenduma je takva pozicija manjina neustavna, a prijedlog s kojim idu na referendum drže “očuvanjem demokratičnosti i jednakopravnosti”. Kako, zaboga?

Paradoksalno

Cilj ove inicijative nije jednakopravnost, jer statističku manjinu evidentno žele svesti i na manja prava od onih koje ima većina. Inicijativa je diskriminatorna i regresivna, baš kao i sve dosadašnje inicijative ovog konzervativnog kruga inspiriranog likom i djelom Željke Markić, neovisno je li ona formalno s njima ili ih suportira i savjetuje iz pozadine…

Smisao i poruke inicijative za referendum predstavljene su , nimalo slučajno, baš u Splitu, koji s godinama izrasta u bastion natražnjačke i primitivne ideologije, a stare ideje promovirala su nova lica, manje odiozna javnosti i svakako manje eksponirana. Uza sve, i njihov je stil manje agresivan, manje iritantan i na prvu se doima prihvatljivijim i razumljivijim prosječnom građaninu koji ima nešto kraće pamćenje od medijskih djelatnika.
Nitko ne može osporiti da su izborne jedinice djelo političkog ( HDZ-ovog) inženjeringa, da su preferencijalni glasovi najpošteniji izbor jer doista odražavaju volju birača itd. No sve je to tek fasada iza koje se kriju pravi ciljevi čija su meta manjinci. I to je najveći paradoks. Što manjina može većini da bi je se sustavno apostrofiralo kao remetilački faktor u društvu, i pokušavalo urušiti već dostignute standarde? Ništa bez volje većine…

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI