Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
IZDVOJENO
Isusovačka služba za izbjeglice produžila crowdfunding kampanju za Centar za integraciju izbjeglica “SOL” 

Isusovačka služba za izbjeglice produžila crowdfunding kampanju za Centar za integraciju izbjeglica “SOL” 

Isusovačka služba za izbjeglice produžila je trajanje svoje crowdfunding kampanje “Jučer stranci, danas susjedi” do 11. svibnja kako bi prikupljanjem dodatnih  financijskih sredstava njihov Centar za integraciju izbjeglica “SOL” u potpunosti zaživio.

U dvadesetak dana kampanje Isusovačka služba za izbjeglice prikupila je nešto više od 10 tisuća dolara te u Centru “SOL” održala niz susreta s predstavnicima lokalnih i nacionalnih institucija te  nevladinih organizacija. Potpisali su sporazum s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) te počeli provodit radionicu razvijanja STEM kompetencija.  Također, vrata Centra su bila otvorena građanima Zagreba koji su željeli saznati više o integraciji izbjeglica  i dobiti infomaciju o volontiranju u Isusovačkoj službi za izbjeglice. Na svim događajima na kojima je predstavljenja kampanja “Jučer stranci, danas susjedi” bile su prisutne izbjeglice i njihove obitelji koji dobili priliku razgovarati i prenijeti svoja iskustava i dojmove.
– Cilj nam je bio da u neformalnoj atmosferi omogućimo susret izbjeglica i predstavnika državnih institucija u čijoj su nadležnosti izbjeglička prava. Također, na iranskoj večeri koju smo ponudili na platformi Indiegogo ugostili smo 20 osoba iz lokalne zajednice koji su vođeni znatiželjom zavirili u naš Centar i probali domaće iranske delicije. Ljudi iz poslovnog sektora i iz državnih institucija upoznali su sirijske obitelji koji počinju graditi svoj novi život u Hrvatskoj i potrebna im je podrška u njihovom integracijskom procesu. Upravo zato želimo nastaviti našu crowdfunding kampanju jer je važno da dopremo do što većeg broja ljudi, kaže Kristina Samardžić, suradnica za komunikaciju i zagovaranje Isusovačke službe za izbjeglice.
Svima koji su do sada donirali u kampanji i na taj način podržali rad Centra za integraciju izbjeglica “SOL” Isusovačka služba za izbjeglice od srca se zahvaljuje te poziva širu javnost da u sljedeća dva tjedna daju svoj doprinos kampanji “Jučer stranci, danas susjedi” i tako pruže podršku izbjeglicama koje su u našoj zemlji našli kutak mira i sigurnosti.
JRS-Isusovačka služba za izbjeglice kao nevladina humanitarna organizacija početkom ove godine pokrenula je u Zagrebu Centar za integraciju izbjeglicu “Sol” s ciljem pružanja potpore i usmjerenja osobama i obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu u njihovom integracijskom procesu. U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinuti za svoje obitelji. Za to im je potrebna podrška. U Centru “Sol” izbjeglice će dobiti organiziranu potporu usmjerenu na učenje hrvatskog jezika kao prvog koraka integracije te posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju. Također će se provoditi niz radionica posvećenih djeci i ženama kao i interkulturalnih susreta između građana i izbjeglica.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI