Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
IZDVOJENO
Isusovačka služba za izbjeglice pokrenula je crowdfunding kampanju za Centar za integraciju izbjeglica

Isusovačka služba za izbjeglice pokrenula je crowdfunding kampanju za Centar za integraciju izbjeglica

Isusovačka služba za izbjeglice pokrenula je crowdfunding kampanju “Jučer stranci, danas susjedi” s ciljem prikupljanja dodatnih financijskih sredstava za djelovanje njihovog Centar za integraciju izbjeglica “Sol” .

JRS-Isusovačka služba za izbjeglice kao nevladina humanitarna organizacija početkom ove godine pokrenula je u Zagrebu Centar za integraciju izbjeglicu “Sol” s ciljem pružanja potpore i usmjerenja osobama i obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu u njihovom integracijskom procesu.
U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinuti za svoje obitelji. Za to im je potrebna podrška. U Centru “Sol” izbjeglice će dobiti organiziranu potporu usmjerenu na učenje hrvatskog jezika kao prvog koraka integracije te posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju. Također će se provoditi niz radionica posvećenih djeci i ženama kao i interkulturalnih susreta između građana i izbjeglica.
 Centar počiva i na ideji susreta ljudi i kultura i JRS ga želi ponuditi i građanima Hrvatske koji će imati priliku upoznati i iskazati dobrodošlicu svojim novim sugrađanima:
-U naš Centar “Sol” dovesti ćemo građanima Zagreba Siriju, Iran, Irak i druge daleke zemlje te njihovu kulturu, tradiciju i prekrasne ljude koji će s nama podijeliti svoja iskustva, priče i znanja. Potpora lokalne zajednice i prihvaćanje izbjeglica presudna je za njihovoj integraciju jer se čovjek može ostvariti kao čovjek samo ukoliko sebe pronađe kod drugoga.
Isusovačka služba za izbjeglice niz godina radi u prihvatilištima za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini provodeći radionice i projekte s ciljem podizanja kvalitete života tražitelja azila. Njihov stručni integracijski tim sastavljen od socijalnih radnika i kulturnih medijatora redovito odlazi u kućne posjete obiteljima i osobama koje su dobile međunarodnu zaštitu. To iskustvo u radu izbjeglicama, kažu, potaknulo ih je da krenu u još jedan iskorak u integracijskoj politici u Hrvatskoj: otvaranju centra za integraciju izbjeglica. No za ostvarivanje svih planova u radu Centra JRS-u je potrebna financijska pomoć i zato je danas pokrenuta crowdfunding kampanja “Jučer stranci, danas susjedi”.
– Centar “Sol” je mjesto susreta kultura i različitosti. Ovdje će izbjeglice dobiti pomoć pri pisanju zadaće, učenju jezika, zapošljavanju, prijateljsku ruku i riječ. Podržite nas! Omogućite nam da Belal, Melina, Donya, Shayan, Ibrahim pokažu što znaju i mogu. Njihova sudbina je mogla biti i naša, poručuje ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice, isusovac Tvrtko Barun.

Foto: JRS-Isusovačka služba za izbjeglice

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI