Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KRONIKA 112
DORH istražuje izvačenje novca iz TLM-a, osumnjičeni Stričević, Lakoš i Shamiz

DORH istražuje izvačenje novca iz TLM-a, osumnjičeni Stričević, Lakoš i Shamiz

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih i jednog izraelskog državljanina zbog osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, priopćili su danas iz ŽDO-a.

Neslužbeno, riječ je o Marijanu Stričeviću, bivšem direktoru TLM Holdinga, Živku Lakošu koji je bio predsjednik uprave Holdinga te Igoru Shamisu koji je 2015. preuzeo TLM. Županijsko odvjetništvo istražuje izvlačenje novca iz TLM-a koji se trošio na hotele, restorane, avionske karte…
Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku postoji osnovana sumnja da su od 24. veljače do 11. rujna 2015. u Šibeniku, prvookrivljenik kao član uprave (direktor) holdinga koje je imalo 98,98 posto vlasničkog udjela u jednom društvu, drugookrivljenik kao stvarni vlasnik i član društva-holdinga te trećeokrivljenik u svojstvu predsjednika uprave istog holdinga, zajednički i dogovorno, u cilju da na štetu društva-holdinga, izvlačenjem novca iz tog društva, pribave sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, počinili navedena kaznena djela.
“Prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, u dogovoru s drugookrivljenikom najprije ishodio od bivšeg vlasnika jednog društva, da na ime potraživanja koje je to društvo imalo prema društvima ranijeg vlasnika, uplati iznos od 100 tisuća eura (u protuvrijednosti od 761.835,30 kuna) na račun holdinga. Prvookrivljenik je, iako za to nije imao zakonsku osnovu, od dobivene doznake naložio isplatu iznosa od 60.800,00 kuna na svoj osobni račun otvoren kod jedne banke prikazujući kao osnovu za plaćanje ugovor o radu, kojeg nije imao s holdingom već s trećim društvom, kao i isplatu iznosa od 4.000,00 eura na svoj osobni račun otvoren kod druge banke te si tako isplatio ukupno 91.160,40 kuna.
U travnju 2015. godine je, osnovano se sumnja, u dogovoru s drugookrivljenikom obavio uplatu iznosa od 10 tisuća eura na njegov račun kod jedne inozemne banke neistinito prikazavši da se radi o plaćanju za usluge te naložio isplatu iznosa od 142 000 kuna na račun tvrtke iz Zagreba (jedini osnivač i direktor je izraelska državljanka, samo formalno prijavljena u Zagrebu) prikazujući tu isplatu kao “plaćanje računa” za navodno obavljene usluge poslovnog savjetovanja.
Prvookrivljenik je potom, na teret novčanih sredstava holdinga naložio da mu se plati avionska karta, boravak u hotelima u Šibeniku i Zagrebu, usluge putničkog kluba čime si je pribavio daljnjih 112.089,70 kuna odnosno ukupno 203.250,10 kuna na štetu društva, a također je na temelju zajedničkog dogovora s drugookrivljenikom naložio plaćanje računa sredstvima holdinga za drugookrivljenika i članove njegove obitelji i pratnje (usluge hotela i restorana) pa je drugookrivljeniku pribavljena korist od 178.755,84 kuna, a njegovoj pratnji korist od najmanje 46.948,60 kuna.
Trećeokrivljenik je, osnovano se sumnja, u srpnju 2015. godine na traženje drugookrivljenika naložio da mu se iz sredstava holdinga na račun isplati iznos od 5.000,00 eura (u protuvrijednosti od 38.325,00 kuna) iako za tu isplatu nije postojala osnova, pa je holding oštećen za ukupan iznos od 609.279,54 kuna, da bi nastavno od 12. ožujka 2015. do 11. rujna 2015., sad kao odgovorne osobe u prvom društvu iz Šibenika, neosnovano; u namjeri da sebi i drugima pribave nepripadnu imovinsku korist; izvlačenjem novca iz tog društva, prvookrivljenik i drugookrivljenik nalagali plaćanja troškova putovanja i smještaja u hotelima na području Šibenika i Zagreba, sebi i članovima svoje obitelji i pratnje, iako za odobravanje takvih plaćanja nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti, što je na isto u korist drugookrivljenog napravio i trećeokrivljenik čime su na štetu prvog društva pribavili ukupno 224.529,71 kuna.
Protiv drugookrivljenog izraelskog državljanina sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora”, navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI