Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Južna strana Marjana - foto TRIS/G. Šimac

Apel Društva Marjan:
Šuma na Marjanu nestaje, proglasite je ugroženim područjem!

Južna strana Marjana - foto TRIS/G. Šimac

Društvo Marjan poslalo je apel splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari da spasi marjansku šumu i proglasi je ugroženim područjem. Povodom ovom apelu je mišljenje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) da aktivnosti Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan ne odgovaraju potrebama očuvanja prirodnih vrijednosti tog područja.

Priopćenje  Društva Marjan prenosimo u cijelosti:
Šuma na Marjanu nestaje, umire pred očima sviju nas, a odgovarajuća, stručna reakcija izostaje. Izrade zakonom propisanih planova upravljanja i sanacije, koji uz sječu uključuju i obnovu šume, nema. Ovlaštenih stručnih osoba koji bi pripremali, izvodili i nadzirali stručne šumarske radove na Marjanu, nema. Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan, nema ni Stručnog voditelja, osobe odgovorne za stručne poslove zaštite prirode, kao ni voditelja Stručne službe. Izvođenje šumarskih radova sječe i iznošenja stabala napadnutih potkornjakom, sukladno izrađenom elaboratu, ne provodi se, jer se na natječaj nitko nije javio, a o mogućim opasnim posljedicama odgađanja provođenja propisanih mjera izjasnio se i njihov izrađivač dr. Milan Pernek sa Hrvatskog šumarskog instituta.
Umjesto pravodobnog reagiranja i angažiranja odgovarajućih stručnjaka Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan i pored činjenice da je petina marjanskih stabala (13.000) stradala, već drugu godinu relativizira ozbiljnost situacije, ocjenjujući stanje park-šume – zadovoljavajućim.
Ukazujući na navedene nedostatke oglasila se i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) iskazujući svoje stručno mišljenje da bi područje Park  šume Marjan trebalo proglasiti – ugroženim područjem.
 Posebno skrećemo pozornost da sukladno Zakonu o zaštiti prirode izvršno tijelo osnivača, tj.  gradonačelnik, po iskazanom mišljenju HAOP-a, daje konačnu suglasnost na godišnje programe ustanova.
Slijedom navedenog, a obzirom na ozbiljnost situacije u Park šumi Marjan, zahtijevamo da sukladno točci 4. Zaključka u povodu tematske rasprave o Park šumi Marjan u Splitu, od Ministarstva poljoprivrede žurno zatražite donošenje:
“Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma Orthotomicus erosus (Woll.) – mediteranski potkornjak”.
 U protivnom, opstanak marjanske šume, zasađenu od naših predaka, dovodi se u ozbiljnu opasnost.
 Također zahtijevamo konačno poduzimanje svih potrebnih aktivnosti kako bi se prekinuo dosadašnji način rada Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan koji je i doveo do ove neodržive situacije, kako u pogledu izvođenja stručnih poslova zaštite prirode u Park šumi Marjan, tako i u pogledu odnosa s cjelokupnom javnošću.
Upravni odbor Društva Marjan
Tags: ,

VEZANE VIJESTI