Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
PRAVDOSUĐE
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Sud:
Manolić nije oklevetao Karamarka

Ilustracija (foto: printscreen N1)

 Umalo stoljetnog Josipa Manolića (98) je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko (58) tužio za klevetu nakon što je ovaj prvi u intervjuu ustvrdio za drugoga da je bio suradnik nekadašnje jugoslavenske tzv. tajne policije, no Manolić je oslobođen te tužbe, javlja Hina.

– Općinski kazneni sud u Zagrebu u petak je nepravomoćno oslobodio Josipa Manolića optužbe za klevetu koju je Tomislav Karamarko podnio zbog Manolićeve tvrdnje da je bio suradnik Udbe objavljene u tjedniku Nacional u lipnju 2015. Manolić je oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda Tomislava Karamarka iznošenjem “neistinitih činjeničnih tvrdnji” jer nije bila dokazana namjera klevete. Kako je obrana isticala, Manolić je u Nacionalu iznio svoje tvrdnje na temelju informacija od svojih suradnika koje je dobio dok je bio predsjednik Vlade 1990.-1991., a u čiju vjerodostojnost i istinost nije imao nikakvih razloga sumnjati – kaže Hina.

Inače, na ročištima su saslušani brojni svjedoci, pa tako i bivši predsjednik Stjepan Mesić, kojemu je Karamarko svojedobno bio bliski suradnik, pa onda bivši šef Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Smiljan Reljić, bivši predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS) Krunislav Olujić i bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS) Božo Kovačević.

– Mesić je svjedočio da mu je prvi ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac rekao da je Karamarko bivšoj sigurnosnoj službi bio interesantan zbog svojih veza s katoličkom organizacijom Mi te da je u tom kontekstu Manolić spomenuo i Karamarka, ali “da njegova uloga nije bila značajna”. Reljić je kazao kako nije imao konkretnih saznanja o Karamarkovoj povezanosti sa bivšom Službom državne sigurnosti (SDS), no i da je moguće da je netko bio suradnik Službe, a da dokumentacija o toj suradnji “nestane”. Olujić je potvrdio je kako je o navodnoj Karamarkovoj povezanosti s Udbom prvi put čuo još negdje 1992. i to u Hrvatskom saboru, a bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS) Božo Kovačević posvjedočio je kako Karamarko nije bio suradnik Udbe jer bi o njegovom navodnom vrbovanju treba postojati i trag u dokumentaciji bivših službi sigurnosti – ističe se u Hininom izvještaju.

Josip Manolić, Stjepan Mesić i Franjo Tuđman 1991.

 

Inače je Karamarko u toj tužbi protiv Manolića tražio kaznu od 59500 kuna, koliko bi iznosilo traženih 350 dnevnica, odnosno dnevnih dohodaka, a zato jer mu je zasmetala Manolićeva tvrdnja u intervjuuu objavljenom u  lipnju 2015. godine  u tjedniku Nacional  da je krajem 80-tih godina surađivao s tadašnjom Službom državne sigurnosti. Karamarko je tvrdio kako su to laži,  odnosno da nije bio suradnik tajne službe bivše Jugoslavije, već je bio žrtva SDS-ove operativne akcije kodnog naziva “Trs”.

Valja napomenuti kako je osim Manolića Karamarko zbog spornog intervjua tužio i tjednik Nacional protiv kojega je nepravomoćnom presudom dobio 70.000 kuna. Čini se kako je ta presuda u kojoj je Nacional izgubio spor nije u suglasju s aktualnom presudom u korist Manolića.

-Tomislav Karamarko nije bio na današnjem izricanju presude, a Manolić je kratko rekao “pobjeda je na mojoj strani” dodavši kako “argumenti Tomislava Karamarka u tužbi nisu bili održivi” – javlja Hina.

Tomislav Karamarko se zasad nije izjasnio o navedenom događaju putem Facebooka, na kojem u pravilu jednom do dva puta mjesečno plasira svoje objave.

Zadnju objavu je inače posvetio Miloradu Pupovcu, odnono kritiziranju istoga.

Ilustracija (T. Karamarko u sredini)  (foto: printscreen N1)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI