Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA
Burnum (foto NP Krka)

NP Krka:
Radionice za djecu o kulturnopovijesnoj i prirodnoj baštini

Burnum (foto NP Krka)

U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ priređuje prvu izvedbu novih edukativnih radionica iz područja kulturnopovijesne i prirodne baštine.

Za prvu radionicu iz kulturnopovijesne baštine između deset šibenskih osnovnih škola je odabrana Katolička osnovna škola gdje će se održati u četvrtak, 22. travnja u 10 sati,  s učenicima drugih razreda,  a radionica iz prirodne baštine održat će se u petak, 23. travnja u 8.45 u OŠ Antuna Mihanovića-Petropoljskog u Drnišu s učenicima četvrtih razreda.

– Antičko doba nam je u nasljeđe ostavilo vrijedne arheološke nalaze kao što je rimski vojni logor Burnum u NP „Krka“. Upravo  prostor amfiteatra Burnum i pripadajuće arheološke zbirke u Eko kampusu u Puljanima predviđeni su kao mjesta održavanja radionica, kako bi djeca usvajala nova znanja u izravnom okruženju slavne povijesti svoga zavičaja. Do završetka radova u kampusu, radionice se mogu održavati i u školama, a prve radionice će ujedno biti i ogledne za zainteresirane ravnatelje drugih škola s područja Šibensko-kninske županije koji su pozvani da nam se pridruže – pojašnjavaju u NP Krka

Amfiteatar Burnum/Foto: NP KRKA

Javna ustanova Nacionalni park „Krka“ pripremila je i edukativni program iz područja prirodne baštine, s temama flore i faune i vode i krša. Dok se u Eko kampusu Puljane, gdje je predviđeno izvođenje ovih radionica, ne završe radovi na Prirodoslovnoj zbirci, Školi u prirodi i Školi o prirodi, radionice o prirodnoj baštini održavat će se u ispostavama JU „NP Krka“, u školama i na terenu, ovisno o dogovoru sa školama.

Nadalje, Kap za slap radionica je koju djelatnici JU „Nacionalni park Krka“ provode za djecu od prvog do šestog razreda kako bi im ukazali na važnost vode za čovjeka i opstanak života na Zemlji. Upravo zato će se, u povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, ta radionica održavati tijekom pet dana u osnovnim školama na području Šibensko-kninske županije, a u Skradinu će na sam Dan voda djeca postaviti instalaciju od plastičnih boca. Radionica Kap za slap uključuje predavanje o važnosti vode, pokuse i edukativne igre.

Burnum (foto NP Krka)

Prvi dan proljeća, 21. ožujka, ujedno se slavi kao Svjetski dan šuma. Stoga će, kako kažu, danas djelatnici JU „Nacionalni park Krka“ na Stinicama, u stoljetnoj šumi bijelog graba i hrasta medunca, održati edukativnu likovnu radionicu za učenike Osnovne škole Drinovci. Iako površinom mala, svega osam hektara, ova šuma smatra se jednom od najvrjednijih takvih sastojina u Hrvatskoj, pa je idealno mjesto za neposredan doživljaj šumskoga svijeta i učenje o njegovim značajkama. Stabla hrasta medunca u njoj stara su od sto pedeset do dvjesto godina.

Na rubu šume nalazi se edukacijski centar Visovačka kuća Kuželj, u kojemu je uređen stalni izložbeni postav „Lugareva kuća“, o autohtonoj šumskoj zajednici hrasta medunca i bijeloga graba.

Burnum iz zraka (foto NP Krka)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI