Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA
NP Krka: Izradite sami svoj lonac i poklopac od pečene zemlje

NP Krka:
Izradite sami svoj lonac i poklopac od pečene zemlje

Ako ne želite više kuhati iz kineskih lonaca, nego želite sami izraditi svoj vlastiti glineni lonac i poklopac, zdjelu, ćup ili neko drugo posuđe od pečene zemlje, evo prilike. Naime, Nacionalni park Krka ovoga ožujka u sklopu svoje redovite aktivnosti nazvane Znanjem do očuvanja, u kojoj za lokalno stanovništvo priređuje radionice i predavanja, besplatno podučava izradi glinenog posuđa.

– Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od 2012. u svojim Ispostavama u Drnišu i Skradinu organizira eko radionice i predavanja u sklopu projekta Znanjem do očuvanja kako bi potaknula razvoj svijesti o potrebi razvrstavanja, ponovnog korištenja i recikliranja upotrijebljenih materijala. U ožujku ove godine svi zainteresirani mogu sudjelovati na radionici Osnove tehnike lončarstva, na kojoj će se upoznati s oblikovanjem gline i lončarskim kolom. Varaždinske keramičarke Leopoldina Herceg i Martina Brlenić podučavat će tijekom tri vikenda osnovama tehnike lončarstva: valjanju, izrezivanju, spajanju, lijepljenju, utiskivanju i slično. Petkom u Skradinu a subotom u Drnišu u ispostavama Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ od 17 do 20 sati polaznici će moći odlučiti hoće li se samo upoznati s tom tehnikom ili će u tri tjedna naučiti i nešto više – kažu u NP Krka.

Projekt Znanjem do očuvanja zamišljen je kao niz edukativnih aktivnosti – ekoradionica i predavanja – u cilju upoznavanja svih zainteresiranih, prije svega odraslog lokalnog stanovništva, s načinima na koje mogu, npr. kroz kreativne radionice, smanjiti globalni konzumerizam i odbačenim stvarima udahnuti novi život, a sve su radionice besplatne.

Zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail: silvija.caleta@npk.hr

Na plakatu ispod je raspored radionica.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI