Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
(Foto Dnevnik hr. )

Crobarometar za ožujka 2018. :
HDZ i dalje premoćno prvi, Živi zid sve bliži SDP-u

(Foto Dnevnik hr. )

Redoviti Crobarometar za ožujak 2018. ne donosi neke posebne novosti u rejtingu hrvatskih političkih stranaka. I dalje 70 posto građana smatra da Hrvatska ide u lošem smjeru, a svega 21 posto vjeruje da je smjer dobar. HDZ je, kao i dosad, sa 29,5 posto stranka s najvećom potporom u biračkom tijelu, javlja Nova TV, dok drugo mjesto drži SDP s 19,3 posto, što pokazuje da socijaldemokrati nisu zaustavili silazni trend a niti kapitalizirali podjele u HDZ-u na temi Istanbulske konvencije.

I dok SDP, ali i HDZ, lagano klize prema dolje, Živi zid polako ali sigurno raste i u ožujku bilježi rejting od gotovo 13 posto ( 12,9 ) , i sve se više približava SDP-u. Nema neke promjene ni u potpori koju uživa Most koji se stabilizirao na nešto iznad 7 posto.
Biračka baza HDZ-a je tradicionalno Slavonija i Dalmacija, dok je SDP-ova baza Istra i Primorje. Za HDZ u značajnoj mjeri glasaju oni s osnovnom školom,( 42 posto) i nešto više stariji birači, koji su skloni i SDP-u, za razliku od Mosta i Živog zida koji je dominantno preferencija mladih ljudi. No SDP, nasuprot HDZ-u, pokazuje Crobarometar, ima veću potporu birača s visokom stručnom spremom ( 26 posto ).  Živi zid dobro prolazi i na selu, a posebno su mu skloni birači u Sjevernoj Hrvatskoj. Most je, pak, i dalje prije svega relevantna ponuda u Dalmaciji.
Blizu izbornog praga s 4,1 posto je stranka Milan Bandić 365, Pametno trenutno dobiva 3 posto potpore, HSS 2,9 posto, IDS 2,6 posto, HSU 2,5,  a HNS 2 posto.
Ispod 1 posto i dalje ostaju HRAST ( 0,9 posto), Glas ( 0,7 posto) i Esih-Hasanbegovićevi Neovisni za Hrvatsku ( 0,6 posto ).
Politiku Vlade podupire tek 29 posto ispitanika, a čak 60 posto je ne smatra pozitivnom. Ipak, čak 74 posto anketiranih vjeruje da će ova Vlada odraditi mandat do kraja, a čak 88 posto HDZ-ovih birača sigurno je u to.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI