Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
HRVATSKA
Jedan od  kninska 'tri kralja' s čekom od 1000 kuna (foto Šibensko-kninska županija)

Prvobebomanija

Jedan od kninska 'tri kralja' s čekom od 1000 kuna (foto Šibensko-kninska županija)

Svake godine u ovo doba među hrvatskim gradonačelnicima i županima zavlada svojevrsna prvobebomanija. Svi se iznova upinju ne bi li masne brade i rumenoga lica u pratnji TV-kamera što prije u novoj godini banuli u rodilište izmučenoj majci i uručili joj ček na tisuću ili više ili manje kuna, te buket cvijeća.

Stvar je minutaže u dnevnicima u kojem će gradu zaplakati prva novorođenka ili novorođenac. Gle čuda, prvo ovogodišnje djetešce unutar granica Republike Hrvatske se rodiše točno minutu nakon ponoći u Bandićgradu, u zagrebačkom KBC-u Sestre Milosrdnice. Rodio se mali David, a po obrascu tri mudraca s Istoka ga je po noći pohodio vječni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nešto kasnije, u 01:15 sati, rodio se još jedan David, i to u rodilištu Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ u Kninu. Tamo su u punom sastavu pristigla sva tri kralja: zamjenici šibensko-kninskog župana Nikola Blažević i Anja Šimpraga zajedno s gradonačelnikom Grada Knina Markom Jelićem.

Tisuću kuna

– U županovo ime njegovi su zamjenici čestitatali Davidovoj mami Mariji i uz prigodni buket cvijeća uručili joj i štednu knjižicu otvorenu kod Jadranske banke na kojoj je položeno 1000 kuna – hvale se lokalne vlasti.

Tisuću kuna? Lijepa gesta, nema što. I donekle stimulativna demografska mjera.

‘Mudraci s Istoka’ u posjeti rodilištu Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ u Kninu (foto Šibensko-kninska županija)

U Rijeci se rodio Zvonimir, a obišao ga je mudrac Vojko Obersnel, a pohodi ozarenih čelnika po rodilištima nastavili su se u Splitu, Puli, Bjelovaru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu…

U Slavonskom Brodu su lokalne vlasti bile umalo razočarane, činilo se kako neće prve noći pohoditi djetešce. No onda im je u tome pomogla kineska mirnovečka pirotehnika i spasila stvar, odnosno ubrzala jedan porod.

Naime, mama Ivana R. iz Slavonskog Broda novinarima je ispričala kako je ispucavala vatromet s djecom kad joj je pukao vodenjak nakon čega su došli u bolnicu, pa je Viktor na svijet došao u 4.13 sati.

Pucao vatromet, a ne puče vodenjak

U Šibeniku su vatrometi grmjeli čitavu noć, ali bez uspjeha. Nijednoj trudnici u novogodišnjoj noći nije pukao vodenjak, a gradonačelništvo i dogradonačelništvo je uzalud te noći sa zebnjom grizlo nokte i čekalo vijesti od dežurnih ginekologa iz šibenskog rodilišta.

Ipak, dječak je rođen 02. siječnja u 17:55 sati, pa će samo dva kralja: zamjenici gradonačelnika Danijel Mileta i Paško Rakić danas, 03. siječnja 2018. godine, s početkom u 11 sati, posjetiti prvorođenu bebu i njegovu majku u rodilištu Opće bolnice Šibensko-kninske županije, javljaju vlasti.

Jedan od kninska ‘tri kralja’ s čekom od 1000 kuna (foto Šibensko-kninska županija)

Inače, u 2016. godini je rođeno 37 537 djece. To da broj novorođenih opada iz godine u godine stalno drastično opada poznato je. Još nedaleke 2000. godne, primjerice, broj novorođenaca u RH bio je: 43 746. Prijeratne brojke o novorođenima na području nekadašnje Hrvatske nećemo ni spominjati. A nema više smisla u ovom svečanom trenutku niti spominjati zaslužne za upropašćavanje Hrvatske i bezglavi bijeg njezinog stanovništva.

Rodilište u Dublinu

A zašto je to tako, dijelom je pojasnio ginekolog iz Slavonskog Broda, koji je priznao kako se događa i da neke trudnice dođu na posljednji pregled prije poroda kod njih, a onda odu roditi u Njemačku, te se više ne vraćaju.

Radi takvog poteza njihovo djetešce ne zaradi tisuću kuna, a mama ne dobije buket cvijeća od sitoga načelnika koji je nakratko prekinuo novogodišnje slavlje.

No i tome se može doskočiti, sljedeće godine se svi lokalni dužnosnici, izuzev Milana Bandića, u potragu za prvim novogodišnjim novorođencima od hrvatske mame i tate mogu službenim zrakoplovom Vlade RH zaputiti u rodilišta u Dublinu ili Hannoveru.

Svoj novorođenčadi i roditeljima želimo sretan i lijep život.

Mama, David i izaslanstvo (foto Šibensko-kninska županija)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI