Neovisni novinarski portal
17.9.2021.
EKOLOGIJA
More 'solarnih ploča' (foto Wikipedia)

Greenpeace Plenkoviću:
Ostavite potomcima više od dva posto!

More 'solarnih ploča' (foto Wikipedia)

Greenpeace poziva hrvatsku Vladu da što prije građanima omogući nesmetanu vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji “Hrvatska na vratima Energetske unije”, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na energetsku situaciju u Hrvatskoj s pogledom prema budućnosti.
Plenković se pohvalio kako Hrvatska već danas ostvaruje cilj Europske unije za 2030. godinu, postigavši 29-postotni udio obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji energije. Istovremeno, napomenuo je kako Hrvatska ima potencijala za proizvodnju 30 gigavata energije iz obnovljivih izvora sunca i vjetra.
Iz Greenpeaca poručuju kako su oba podatka koja je premijer iznio točna ali se u njima nažalost ogleda sva inertnost i neambicioznost hrvatske energetske politike, jer premijer priča o potencijalu za korištenje obnovljivih izvora ali strateški podržava fosilna goriva, konkretno LNG terminal na Krku.
Hrvatska je nominalno ostvarila spomenuti cilj o udjelu obnovljivih izvora energije (OIE), ali golemim dijelom zahvaljujući starim hidroelektranama izgrađenima u doba bivše Jugoslavije te visokim udjelom ogrjevnog drva u proizvodnji toplinske energije. Ni velike hidroelektrane niti grijanje na drva ne mogu se smatrati korištenjem obnovljivih izvora energije u modernom smislu, niti iza tog “postignuća” stoji neka posebna politika ove ili prethodnih vlada. U pogledu spomenutog potencijala od 30 GW iz sunca i vjetra, treba imati na umu da je u Hrvatskoj danas instalirano 490 megavata vjetroelektrana i tek 50 MW sunčanih fotonaponskih elektrana – ukupno dakle 540 MW, što je manje od 2 posto potencijala koji spominje premijer Plenković, navode iz Greenpeaca.
– Sunčana Hrvatska trenutno proizvodi manje energije iz sunca nego skijaški grad Maribor. Upola manja Slovenija ima pet puta više solarnih kapaciteta nego Hrvatska, dok Grčka ima čak 50 puta više solarnih elektrana. To je naša prava pozicija u Europi. Premijer priča o potencijalu za korištenje obnovljivih izvora ali strateški podržava fosilna goriva, konkretno LNG terminal na Krku i po tome se njegova vlada bitno ne razlikuje od prethodnih garnitura koje su, umjesto obnovljivih izvora, forsirale ugljen u Plominu ili bušenje Jadrana, kaže Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.
Greenpeace zato poziva hrvatsku Vladu da što prije hrvatskim građanima omogući nesmetanu vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ponajprije iz krovnih solarnih elektrana te uspostavi mehanizme kao što su neto mjerenje, niska odnosno realna cijena priključka solarnih sustava na mrežu, godišnji obračun i druge mjere koje će građanima olakšati vlastitu proizvodnju električne energije, a Hrvatskoj donijeti stvarnu energetsku neovisnost i nova radna mjesta.
“Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka” rekao je jučer premijer Plenković, a Greenpeace poziva premijera da, u to ime, potomcima ostavi više od 2 posto!
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI