Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
FILM / KULTURA
Film Osmi povjerenik premijerno na Braču, u kinima od 11. siječnja

Film Osmi povjerenik premijerno na Braču, u kinima od 11. siječnja

Ekranizacija jednog od najnagrađivanijih domaćih romana autora Renata Baretića stiže u hrvatska kina, a po prvi puta će se publici predstaviti na otoku Braču na kojem je veći dio filma i snimljen – premijera filma Osmi povjerenik tako će se održati u petak, 5. siječnja u 19 sati u Kinu Mediteran Supetar.

Više od polovice snimanja filma Osmi povjerenik filmska je ekipa provela na Braču kojem se ponovno vraća s premijernim prikazivanjem.
No osim na Braču snimano je i na otoku Zlarin, a u filmu su angažirane i šibenske glumačke snage Špiro Guberina, Mate Gulin, Anđelko Babačić, Jasminka Antić…
Osmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma. Na bračkoj premijeri film će predstaviti redatelj Ivan Salaj, glumci Frano Mašković (naslovna uloga), Filip ŠovagovićIvo Gregurević i Nadia Cvitanović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić.
Nakon premijere na Braču film se u kinima počinje prikazivati od 11. siječnja.
Roman Osmi povjerenik je prvi put objavljen 2003., a od tada je postao najnagrađivaniji domaći roman (nagrade K. Š. Gjalski, V. Nazor, A. Šenoa, I. G. Kovačić i “Kiklop” za najbolju proznu knjigu) i jedna od naših najprodavanijih knjiga.
U svom prvom romanu Renato Baretića ispričao je priču o imaginarnom najudaljenijem naseljenom hrvatskom otoku Trećiću na kojem zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. No na otok, po kazni, dolazi već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom: organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. Ali, na Trećiću je sve drukčije…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI