Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Prosvjed “STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama”

Prosvjed “STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama”

Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organiziraju prosvjednu akciju “STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama”. Akcija će se održati u petak 15. prosinca, od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu.

Prosvjedna akcija organizira se jer je 15. prosinca posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj, unatoč obećanjima, neće biti  ratificirana Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), navode organizatori:
“Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka državnih institucija u smjeru ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina.
Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi.
U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje.
Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu Sluškinjina priča opisala Margaret Attwood.”
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI