Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
Godina Nove ljevice: Prepoznali su nas oni kojima je stalo do pravedne, odgovorne, socijalno osjetljive i tolerantne Hrvatske

Godina Nove ljevice:
Prepoznali su nas oni kojima je stalo do pravedne, odgovorne, socijalno osjetljive i tolerantne Hrvatske

Stranka Nova ljevica se oglasila priopćenjem na godišnjicu svojega osnutka. Objavu za javnost potpisuju predsjednik i potporedsjednica strake, Dragan Markovina i Rada Borić.  Ističu kako je Nova ljevica ‘nastala kao odgovor na jačanje desnih ekstremizama, osiromašivanje Hrvatske i urušavanje demokratskih standarda, uz nedovoljno snažan otpor mainstream stranaka.’ Za aktualnu Vladu RH kažu kako je nastavila  ‘provoditi prethodne nacionalističke politike, posebno onu Karamarkovu – urušavanje HRT-a kao javnog servisa, Ministarstva kulture i neprofitnih medija, relativizaciju antifašističkih vrijednosti, mitologizaciju Domovinskog rata, blokiranje obrazovne reforme, održavanje i povećanje visokih poreznih opterećenja i sumnjivih aranžmana oko Agrokora.’ 

– Na pitanje jesmo li za prvih godinu dana djelovanja uspjeli išta promijeniti, netko bi jednostavno mogao odgovoriti da nismo, s obzirom da je stanje danas još i gore nego prošle godine – ističu u stranci koja je na prošlim lokalnim izborima, unatoč nedugom vijeku postojanja, postigla vidljivi uspjeh u Zagrebu i Splitu.

Priopćenje je u nastavku:

 

Priopćenje za medije povodom godišnjice osnivanja Nove ljevice

Danas se navršava godina dana od osnivanja Nove ljevice, stranke nastale kao odgovor na jačanje desnih ekstremizama, osiromašivanje Hrvatske i urušavanje demokratskih standarda, uz nedovoljno snažan otpor mainstream stranaka. 

Svi razlozi zbog kojih smo se odlučili politički angažirati i osnovati stranku – ne samo da su prisutni nego su još jači, potvrđujući našu odluku o nužnosti stvaranja nove lijeve stranke.

Nova hadezeova Vlada i njezina neprincipijelna, ali očito čvrsta koalicija nastavila je provoditi prethodne nacionalističke politike, posebno onu Karamarkovu – urušavanje HRT-a kao javnog servisa, Ministarstva kulture i neprofitnih medija, relativizaciju antifašističkih vrijednosti, mitologizaciju Domovinskog rata, blokiranje obrazovne reforme, održavanje i povećanje visokih poreznih opterećenja i sumnjivih aranžmana oko Agrokora.

Pri tom se netransparentno i socijalno isključivo povećavaju izdvajanja za nove skupine branitelja i za Katoličku crkvu, daje se potpora klerikalnim inicijativama dok nema sredstava za bolesnu djecu, a kamoli za nužnu reformu zdravstva ili mirovinskog sustava.

Rada Borić/Foto:TRIS(J.Krnić)

Svjedočimo nebrizi za položaj nezaposlenih i prekarnih radnika, siromaštvu koje pogađa sve veći broj građana i iseljavanju mladih iz zemlje, dok se istovremeno Zakonom o lokalnoj samoupravi pogoduje apsolutnoj zaštiti lokalnih političkih moćnika, a neracionalnu javnu upravu i sustav županija ne želi se mijenjati, kako bi se „zacementirali“ izborni rezultati.

Nastavlja se s najviših političkih razina proizvodnja mržnje i straha, zazor od kritičke javnosti i nezavisnih medija, a izdajicama i neprijateljima države postaju oni koji ne dijele vrijednosni sustav desnice, te se posljedično atmosfera netolerancije, zastrašivanja i nasilja širi pojedinim medijima, društvenim mrežama i ulicom bez osude i sankcija.

Osnovali smo Novu ljevicu iz razloga što smo iscrpili sve mogućnosti otpora takvom stanju izvan izravnog političkog angažmana, te stoga što smo jedino zajedno, kao stranka, mogli ponuditi nova i održiva rješenja te istinski lijevu politiku kao alternativu postojećem stanju.

Na pitanje jesmo li za prvih godinu dana djelovanja uspjeli išta promijeniti, netko bi jednostavno mogao odgovoriti da nismo, s obzirom da je stanje danas još i gore nego prošle godine.

Političke stranke svoj utjecaj temelje na izbornim rezultatima, a Nova ljevica je do sada imala mogućnost izaći samo na lokalne izbore u dva najveća grada, Zagrebu i Splitu.

Dragan Markovina

U Zagrebu smo unutar šire koalicije – Zagreb je naš, Nova ljevica, Orah, Radnička fronta i Za grad, postigli rezultat od 7,64% glasova, zahvaljujući kojemu je koalicija osvojila četiri zastupnička mjesta u Gradskoj skupštini (Klub Lijevi blok), od čega Nova ljevica jedno, te 11 mjesta Nove ljevice u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora. U Splitu smo pak, u koaliciji s Radničkom frontom osvojili 4,36 % glasova.

Ovakav rezultat znači da nas je dobar dio građana u dva najveća grada prepoznao kao relevantne zastupnike njihovih interesa. Vjerujemo da će imati razloga ostati našim biračima, kao i da će im se pridružiti i drugi građani i građanke kojima je stalo do pravedne, odgovorne, socijalno osjetljive i tolerantne Hrvatske.

Na tragu prvih uspjeha u utjecanju na promjene u lokalnoj zajednici i očuvanju antifašističkih vrijednosti, nastavit ćemo graditi stranku zajedno s građanima kako bismo ponudili nove odgovore na izazove hrvatskog društva i politike.

Dragan Markovina, predsjednik, 

Rada Borić, potpredsjednica

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI