Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Susret Ive Josipovića i  princa Dimitri Serban Sturdza

Tangenta dodirnula Rumunjsku

Susret Ive Josipovića i princa Dimitri Serban Sturdza

Izaslanstvo Hrvatsko-makedonske tangente, živahne udruge građana koju su osnovali Milena i Sašo Georgijevski, makedonski bračni i novinarski par iz Šibenika, posjetilo je Rumunjsku. U izaslanstvu Tangente, osim Georgijevskih, bili su i njezini članovi: bivši makedonski veleposlanik u Rumunjskoj Ljupčo Arsovski i treći predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Glavni je cilj bio poticanje i promocija novih reformi koje se u događaju na valu aktualnih demokratskih promjena u Makedoniji, te lobiranje za što skorije priljučenje Makedonije Europskoj uniji, vele. U tom kontekstu je promovirano hrvatsko iskustvo punopravnog članstva u EU-i, kao i iskustva Šibenika, grada u kojem je utemeljena Hrvatsko-makedonska tangenta, kao i grada koji je u vrlo kratkom vremenu uspio „izvući” iz EU fondova rekordna financijska sredstva, ističe Sašo Georgijevski.

Tom prilikom promotivni materijali o Gradu Šibeniku uručeni su predsjedniku Gospodarske komore regije Prahova i grada Ploešti Aureliju Gogulescu, napominje Milena Georgijevska.

Gradonacelnik Sinaje, pokazao je poseban interes za suradnju sa Šibenikom i bio iznenađen “filmskom brzinom” kojom Šibenik ide naprijed

Posjet je bio od posebnog značaja za sve tri prijateljske zemlje, budući da je Rumunjska ove godine obilježila 10. obljetnicu članstva u EU, vele u Tangenti.

Domaćini i organizatori s rumunjske strane bili su predsjednik Regionalne gospodarske komore i industrije, Aurelija Gogulescu, te princ Dimitri Serban Sturdza, koji je ujedno i počasni konzul Makedonije u Ploiesti i Constanti.

Među najznačajnijim susretima je, napominje se, bio onaj s bivšim predsjednikom Rumunjske Emilom Constantinescuom, koji je još od vremena predsjednika Kire Gligorova lobirao za Makedoniju na mnogim međunarodnim forumima i konferencijama, posebno UN-a i institucija EU-e.

– Na središnjem događaju u Ploiesti (Prahova) visoko priznanje dodijeljeno je Hrvatsko-makedonskoj tangenti i Ivi Josipoviću za podršku i koordinaciju suradnje između prijateljskih država Hrvatske, Makedonije i Rumunjske. Ostvareni su sastanci s guvernerima, županima i gradonačelnicima Ploiesti, Constante, Sinaia, te je ukazano na cijeli niz mogućih projekata i inicijativa u kulturi i gospodarstvu – napominje S. Geogijevski.

Tangenta je dobila visoko rumunjsko priznanje za afirmaciju i ažuriranje suradnje Hrvatske, Makedonije i Rumunjske

Najdublji dojam, kažu u Tangenti, ostavio je susret s Udruženjem Makedonaca u Bukureštu koji su priredili nezaboravan prijem i program radi posebne zahvalnosti bivšem hrvatrskom predsjedniku Josipoviću, a koji im je dao brojne korisne savjete te ih podržao u aktivnostima njegovanja makedonskog identiteta i vrijednosti.

– Naša plemenita misija, građenje novih mostova međusobnog razumijevanja, razmjena iskustava kroz sudjelovanje u raznim događajima, uključujući umjetnike iz Hrvatske, Makedonije i Rumunjske postigla je cilj. Uspješne prezentacije za jačanje demokracije u svim zemljama s jedinim ciljem mira i boljih međuljudskih odnosa kao osnove za budući prosperitet i prijateljstva treba prenijerti na mlađe generacije, čime čemo ispuniti našu ideju. Budućnost je uvijek u našim rukama, s tim se slažu i rumunjski domaćini – kaže Ljupčo Arsovski, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i diplomaciju Hrvatsko-makedonske tangente i bivši veleposlanik Republike Makedonije u Rumunjskoj.

Tangenta se, kažu, posebno zahvaljuje dr. Davoru Vidišu, hrvatskom veleposlaniku u Bukureštu, za značajan doprinos i podršku koju im je pružio prilikom posjeta Rumunjskoj. Jednako tako, ističu, i domaćinima Aureliju Gogulescu (predsjedniku Regionalnog vijeća) i princu Dimitriju Serban Sturdza, koji je kao počasni konzul Makedonije uspješno organizirao i pripremio posjet i priredio vrlo korisne susrete na najvišoj diplomatskoj, gospodarskoj, kulturnoj i političkoj razini.

Susret Ive Josipovića i princa Dimitri Serban Sturdza

Podsjetimo, nevladina organizacija „Hrvatska-makedonska tangenta” sa sjedištem u Šibeniku, osnovana je radi unaprijeđenja i njegovanja odnosa između Hrvatske i Makedonije i regije u području kulture, gospodarstva, politike, umjetnosti. Do sad je u kratkom i plodnom djelovanju Tangente realizirano više od 50 projekata, uključujući medijsku suradnju, susrete makedonskih i hrvatskih novinara u obje države, konferencije književnika i pjesnika s područja južne Europe, spajanje poduzetnika u obje zemlje, kao i prikupljenje pomoći u kriznim situacijama (migrantska kriza, poplave…).

Među počasnim članovima Tangente, osim Ive Josipovića, su i veleposalnici Zlatko Kramarić i Dančo Markovski, glumac Rade Šerbedžija, hrvatski general Luka Džanko i nedavno preminuli književnik Predrag Matvejević.

Makedonski premijer Zoran Zaev se zahvalio izaslanstvu Tangente na doprinosu za bolje rumunjsko-makedonske odnose i dr. Josipoviću na njegovom ‘iskrenom angažmanu za boljitak Makedonije.’

Posjet Hrvatsko-makedonske tangente i bivšeg hrvatskog predsjednika Josipovića izazvao je značajnu medijsku pažnju u Rumunjskoj.

Razgovori s gradskim i regionalnim vlastima u Ploeštiju

Susret s bivšim predsjednikom Rumunjske dr Emilom Constantinecuom

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI