Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GRAĐANI / OTOK
(Foto: TRIS)

Otvoren festival Serum na Hvaru:
Gdje je nestao čovjek?

(Foto: TRIS)

Festival je otvoren međuotočnom izložbom fotografija napuštenih i neiskorištenih prostora na našim otocima.

Nakon Ugljana, Iža i Dugog Otoka, uvalili smo se članovima aktivističke skupine Pokret otoka i na putu za Hvar. Tamo je sinoć, u slavnoj Venerandi u gradu Hvaru, otvoren drugi festival Serum, koji je zamišljen kao godišnje okupljanje otočana i otočkih organizacija koje se bave društveno-kulturnim aktivnostima. Pokret otoka ovoga puta u organizaciji nije bio sam, Serum je rođen u suorganizaciji s Platformom Hvar.
„Svrha programa je umrežavanje, dijeljenje ideja i iskustava u ugodnom ambijentu uz razna popratna događanja“, stajalo je u najavnom tekstu na društvenim mrežama. A da je ambijent ugodan vidjelo se već pri okupljanju otočnih aktivista u Venerandi gdje je ovog novinara zagrlio nepoznati Hvaranin od metra devedeset i nešto uz riječi dobrodošlice: – Samo pozitiva, prijatelju!
Od milja nazvan „anti-hibernacijski festival“, jer misija je dakako ona „sveta“ – pobijediti samotnu zimu na otocima, Serum je jučer otvoren međuotočnom izložbom fotografija.
Otvorenje je imalo i uvod, video Damira Nikšića koji se, tvrde organizatori, referira na otočno stanje uma i mentalne prepreke s kojim se po otocima susreću svi oni koji misle nešto pokrenuti. Evo videa:

– Platforma Hvar drugu godinu zaredom otganizira festival Serum, koji je osmišljen da se ne uspavamo. Ove godine organizirali smo međuotočni fotonatječaj, radi se o fotografijama napuštenih i neiskorištenih prostora na otocima, koji zjape prazni a puni su potencijala – rekla je Jelena Šoša iz Platforme Hvar.
U napuštene i neiskorištene prostore spada i Veneranda, izuzetno šarmantan urbani klub nejasnog vlasništva i upitne budućnosti, koji je jučer privremeno otvoren za Serum. – Odnos prostora, čovjeka i vremena tema je i popratne izložbe fotografija na kojoj se mogu pogledati fotografije napuštenih tvornica, škola, hotela, ribarskih magazina koji su nekada okupljali ljude i kreirali život lokalne otočne zajednice, a sada su tek prazne školjke. Izložba će tražiti odgovore na pitanja: Što je prostor bez ljudi? Gdje je nestao čovjek? Fotografije su tek ulovljeni trenuci i dokumenti trenutnog stanja koje otvaraju prostor za diskusiju, kritičko promišljanje, interpretaciju i nove ideje – kažu naši domaćini aktivisti.
Na svečanom otvaranju trebao je nastupiti i spltski bend Rolo, nastavak glazbene priče koju su prije petnaestak godina započeli Leut Magnetic, no bubnjara je grana masline ubola u oko, pa se nisu ni pojavili. Umjesto njih nastupila je lokalna Klapa šlapa, zapravo dvojac vokal-gitara, čiji je pjevač onaj gore „samo pozitiva“ lik. Budući da im je to bio premijerni koncert, zaslužili su video:

Večeras je onaj ozbiljniji dio festivala koji uključuju i okrugli stol na temu „Reciklaža prosotra“.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI