Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
GRAĐANI / OTOK
Festival Serum: Anti-hibernacijsko cijepljenje na Hvaru

Festival Serum:
Anti-hibernacijsko cijepljenje na Hvaru

Udruga PlatFORma Hvar i Pokret otoka pozivaju na festival Serum, koji će u gradu Hvaru biti održan od 10. do 13. studenog.

Serum je trodnevni festival, zamišljen kao godišnje okupljanje otočana i otočkih organizacija koje se bave društveno-kulturnim aktivnostima. Svrha programa je umrežavanje, dijeljenje ideja i iskustava u ugodnom ambijentu uz razna popratna događanja.
Prošle godine prvi je festival proveden kao završno događanje u sklopu projekta „Pokret pokreta“ koji je osmišljen da poveže otočane i pokaže da nisu sami u svojim aktivnostima i problemima te da ojača samu inicijativu Pokreta otoka. U Hvaru se tada okupio popriličan broj pokretača i predstavnika udruga s drugih otoka, a cijeli vikend je protekao u odličnoj atmosferi i razmjeni ideja.
Poneseni energijom i entuzijazmom koji su se stvorili na prvom okupljanju, organizatori su odlučili ponoviti isto i ove godine. Za temu Seruma odabrani su napušteni i neiskorišteni prostori koji su nekada bili od društvenog značaja na otocima.
Odnos prostora, čovjeka i vremena tema je i popratne izložbe fotografija na kojoj se mogu pogledati fotografije napuštenih tvornica, škola, hotela, ribarskih magazina koji su nekada okupljali ljude i kreirali život lokalne otočne zajednice, a sada su tek prazne školjke. Izložba će tražiti odgovore na pitanja: Što je prostor bez ljudi? Gdje je nestao čovjek? Fotografije su tek ulovljeni trenuci i dokumenti trenutnog stanja koje otvaraju prostor za diskusiju, kritičko promišljanje, interpretaciju i nove ideje.
U sklopu programa organiziran će biti i Okrugli stol, u subotu 11. studenog, na temu reciklaže napuštenih prostora na otocima. Zajedno s predstavnicima primjera dobre prakse i lokalne samouprave razgovarat će se o mogućnosti njihove revitalizacije i buduće primjene i upotrebe.
– Na ovaj način želimo ukazati na potencijal praznih gradskih prostora, u ovom slučaju i prostora kultne hvarske Venerande kao mogućeg društveno-kulturnog centra otoka Hvara. Članovi udruge Platforma Hvar mišljenja su da je Hvaru i dalje nužan DKC koji bi služio kao okosnica uspavanog društveno-kulturnog života, pogotovo zimi. Takav bi centar kroz svoje djelovanje spajao tradicionalno i moderno potpuno iskoristio potencijal našeg naslijeđa na kreativan način primjenjujući održive modele upravljanja – tvrde organizatori Seruma.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI