Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
EKOLOGIJA
Jabuka, bonaca...

Spas za riblji svijet? Oko Jabuke ipak (dijelom) zabranjeni koćarenje, parangali i mreže

Jabuka, bonaca...

Jesu li Jabučka kotlina i tamnošnji riblji svijet, a usput i onaj u Jadranskom moru spašeni? Možda. Na jučerašnjem 41. zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) koji je održan u Budvi u Crnoj Gori usvojen je prijedlog Europske unije za uspostavu područja ograničenog ribolova (FRA) u Jabučkoj kotlini kojim se zabranjuje izlov pridnene ribe. To javljaju iz MedReAct-a (Mediterranean Recovery Action) – nevladine organizacije koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s nevladinim organizacijama Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche.

O istoj temi smo pisali i jučer (vidi tekst) izvještavajući o zalaganju 200 svjetskih znanstvenika da se u Jabučkoj kotlini zabrani izlov ribe koćama, jer bi vrlo skoro mogla biti izlovljena, a Jadransko more dramatično osiromašeno. Čini se kako je taj apel prihvaćen, makar djelomično.

– Prijedlog EU, temeljen na radu MedReAct-a i Projekta za obnovu Jadrana, obuhvaća tri ribolovna područja u kotlini od kojih je jedan zatvoren za svaki oblik ribolova pridnene ribe (koćarenje, postavljanje parangala, mreže), a na ostala dva će se ribolov znatno ograničiti. Odluka kojom će Opća komisija za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) zaštititi Jabučku kotlinu prekretnica je koja pokazuje da se napredak može postići čak i na područjima čija je eksploatacija jako uzrokovana ribarstvom. Čestitamo Općoj komisiji za ribarstvo na Mediteranu, Europskoj uniji i svim onim znanstvenicima koji su dugo radili na oporavku ovog područja i Jadranskog mora –  rekla je Domitilla Senni iz MedReAct-a.

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Projekt za obnovu Jadrana (Adriatic Recovery Project) koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste. Projektom koordinira MedReAct (Mediterranean Recovery Action) – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s nevladinim organizacijama Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche.

No, s obzirom na dosadašnja iskustva, ova papirnata odluka se ne treba dočekati s prevelikim oduševljenjem i optimizmom. Sličnih je ograničenja bilo i ranije, no praksa je pokazala kako moćna flota talijanskih ribarskih brodova, a onda i daleko skromnija domaća hrvatska, nije previše marila za ograničenja, a ova prva niti za državne granice.  Posebno su česti bili upadi snažnih talijanskih ribarica u hrvatske vode, iz kojih bi se onda spašavali žustrim bijegom bržim plovilima, u slučaju da bi bili zamijećeni od hrvatskih pomorskih vlasti. Rijetki koji bi bili privedeni i kažnjeni nisu se isuviše zabrinjavali, jer su kazne ionako bile nemjerljivo manje od goleme zarade od nezakonitog ulova. I tome slično.

Jabuka, bonaca…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI