Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
EKOLOGIJA
Djeca uče prstrenovanje ptica - prošle godine (foto PP Vransko jezero)

Dan Parka prirode Vransko jezero:
Učenici u Maloj školi prstenovanja

Djeca uče prstrenovanje ptica - prošle godine (foto PP Vransko jezero)

U povodu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero danas je Vransko jezero posjetilo šezdesetak učenika iz dvije osnovne škole koji su sudjelovali na Maloj školi prstenovanja.

Više od 30 učenika četvrtog razreda došlo je iz Zadra, iz Osnovne škole Bartol Kašić – područna škola Bokanjac, dok je tridesetak učenika šestih razreda došlo iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov. Učenici su obišli drvenu poučnu stazu na Crkvinama, promatračnicu kod glavnog kanala u Ornitološkom rezervatu gdje su pomoću durbina promatrali ptice te Ornitološku postaju gdje su sudjelovali na prstenovačkom kampu.

Djeca uče prstenovanje ptica foto (PP Vransko jezero)

– Dvojica prstenovača koji su trenutno na postaji radoznalim učenicima su pokazali mreže u koje se love ptice te čitav postupak prstenovanja – rekli su organizatori posjeta, objašnjavajući da se ptice hvataju posebnim finim mrežama koje ne ozljeđuju ptice, određuje se vrsta, mjeri im se duljina krila, duljina repa, masa te im se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s jedinstvenom kombinacijom brojki i slova te oznakom naše zemlje. Ptice se nakon prstenovanja puštaju neozlijeđene na slobodu. Podaci o ulovljenim prstenovanim pticama mogu otkriti mnoge ptičje tajne: kuda i kojim smjerom putuju na zimovanje, a kuda na gniježđenje, koliko vremena im treba da stignu do cilja i koliko tjelesne mase putem izgube, pa čak i koliko dugo žive.

foto (PP Vransko jezero)

Djeca uče prstenovanje ptica foto (PP Vransko jezero)

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI