Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA / PRIOPĆENJE
Zagrebački Jakuševac

‘Bandić dogovorio uvoz smeća iz cijele Zagrebačke županije!’

Zagrebački Jakuševac

– Bandić dogovorio uvoz smeća iz cijele Zagrebačke županije! – naslov je priopćenja Zelene akcije kojega prenosimo u cijelosti:

Udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika oštro osuđuju odluku 24 zastupnika_ca koji_e su danas podržali_e štetan sporazum kojeg je predložio gradonačelnik Bandić. Time se omogućuje prevoženje smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb. Takav će dogovor dodatno opteretiti ionako neodrživ sustav u Zagrebu, a suprotan je temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom.

Još su prošli tjedan navedene udruge poslale otvoreno pismo zastupnicima_cama zagrebačke Gradske skupštine sa zahtjevom da se usprotive tom sporazumu te počnu rješavati nagomilane probleme. Većina gradskih zastupnika_ca nije poslušala glas javnosti i danas izglasala štetan sporazum.

„Umjesto donošenja gradskog Plana gospodarenja otpadom kojeg Zagreb nema već dvije godine, a koji bi trebao definirati kvalitetan sustav u smjeru smanjenja količina otpada u Zagrebu, gradonačelnik Bandić dogovorio je dovoženje novog smeća. Time se nastavlja dugogodišnja gradska politika nebrige za okoliš i građane_ke“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Udruge od gradskih zastupnika_ca zahtijevaju da se na tematskoj sjednici o otpadu usprotive ovom sporazumu te da se on raskine. Također traže da se krene u izradu kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Zagreba koji će omogućiti rješavanje nagomilanih problema kroz sustav odvajanja otpada i stimulativne naplate po količini. Umjesto gradnje centra za smeće, Zelena akcija i UZOR zahtijevaju izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirnica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Sve suprotno tome nastavak je dosadašnje praksa zanemarivanja sustava kojim je gradonačelnik Bandić doveo Zagreb do titule najgore metropole EU-a u gospodarenju otpadom.

Zagrebački Jakuševec (foto ZG je naš)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI