Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Tito u Brazilu - foto: Google

(FOTO) Alarmantno:
Titove ploče i u Brazilu, Indiji, Texasu, Francuskoj, Etiopiji, Italiji, Egiptu…

Tito u Brazilu - foto: Google

Razjasnimo odmah: nije ovo tekst o pokojnom Josipu Brozu Titu koji je umro prije 37 godina.  Bolje bi bilo kada bi se ulice i trgovi zvali po voću, povrću, vrstama životinja, stablima, nebeskim tijelima, glazbalima, jelima, dijelovima brodova ili automobila… Po bilo čemu, izuzev po ljudima. Tko bi poželio skinuti ploču na kojoj piše, na primjer: Aleja krušaka 27, Prilaz kiselog kupusa 44b, Trg krokodila 2a, Ulica krovnog nosača 200, Put tambure 1 i tome slično.

Dakle, ovaj foto-prilog s tekstom je više uputa i upozorenje pločarima ili pločnicima, kako li da se već nazove aktualna nakupina lunatika kojoj je životna preokupacija mijenjanje plavih ploča s nazivima trgova i ulica. Nakon što su kumrovečkog bravara pa državnika demontirali sa zidova zagrebačkog trga, čeka ih mukotrpna međunarodna akcija. Najgore je stanje u bivšim republikama bivše Jugoslavije: u Ljubljani, Koperu, Kumanovu, Beogradu i u nebrojenim mjestima i dalje se kočopere ploče s ta četiri slova: Tito. Negdje i dvojezično.
Tek kad počiste Balkan od Titovih ploča, mogu krenuti u, primjerice, susjednu Italiju. U Parmi, kolijevci sira parmezana, J.B. Tito ima čak dvije ulice. Ima je i u drevnom Rimu… i u drugim malim mjestima, što nemilosrdno otkrivaju Google Maps ili Google Street View. Siromašna Afrika je prebogata ulicama koje treba pod hitno preimenovati. Na redu su Addis Abeba u Etiopiji, Agadir u Maroku, Kairo u Egiptu, Lusaka u Zambiji…  Pa onda New Dehli-Indija, Sao Paolo u Brazilu,  Châlons-en-Champagne u Francuskoj, Alice u Texasu…
Strava i užas za domaće demontere ploča i upaljene parapovjesničare. Tito na svim stranama svijeta, na mnogim jezicima: Avenida Marechal Tito,  Tito Street, Square Tito Broz Joseph, Via Tito, Piazza Tito, Rue du Tito, Marshal Tito road…
Evo i mala pomoć domaćim titofobima: nekoliko fotografija s Google Street View-a kako bi lakše locirali, dohvatili i demontirali ploče u okrutnoj tuđini prepunoj titofila, titoista i titomana.

 

Tito u kolijevci sira parmezana – foto: Google

Druga ulica u Parmi s imenom pokojnog predsjednika SFRJ – foto: Google

Dvojezična ploča u Koperu -foto: Google

Rim – foto: Google

Sao Paolo, Avenidas Marechal Tito – foto: Google

Tito u Brazilu – foto: Google

Rue du Maréchal Tito, Châlons-en-Champagne, Francuska – foto: Google

Kauboj Broz u Texasu – foto Google

Tags: ,

VEZANE VIJESTI