Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
PRIJENOS
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Press Emblem Campaign:
U 2017. ubijeno 68 novinara

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Od siječnja ove godine ubijeno je 68 novinara i medijskih radnika u 20 zemalja, zabilježio je Press Emblem Campaign (PEC) u novom izvješću o sigurnosti novinara, piše portal HND.

PEC ističe da je stanje nešto bolje u odnosu na isto razdoblje lani, ali upozorava da su brojke i dalje vrlo velike. Nekažnjavanje napada na novinare je najveći problem u zonama sukoba u državama u kojima ne postoje neovisne istrage, kao što su Sirija i Jemen, smatra PEC.
– To pokazuje da međunarodna zajednica mora i dalje na terenu poboljšavati zaštitu novinara, truditi se oko učinkovitijih istraga zločina počinjenih protiv njih i boriti se za oštrije kažnjavanje – navodi se u izvješću.
PEC je posebno zabrinut zbog pada razine sigurnosti novinara u Meksiku, gdje je od siječnja ove godine ubijeno čak 12 novinara: – Zabrinuti smo i zbog okrutnog ubojstva novinarke Gauri Lankesh početkom rujna u Indiji. Odgovorni za te zločine moraju biti suđeni i kažnjeni.
Kada je riječ o pritvaranju novinara, PEC ističe da je najgora situacija u Turskoj, gdje se iza rešetaka nalazi 150 novinara. – Ponovo pozivamo turske vlasti da oslobode zatočene novinare i da poštuju međunarodne obaveze imajući u vidu slobodu izražavanja – stoji u izvješću PEC-a.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI