Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / FILM / UKRATKO
“Green eye-Priroda te gleda”: Novi filmski festival u Šibeniku

“Green eye-Priroda te gleda”:
Novi filmski festival u Šibeniku

Od 1. do 3. rujna povijesni centar grada Šibenika bit će mjesto prvog izdanja festivala znakovitog naziva ‘Green Eye – Nature Is Watching You’.

Šibensko ljeto bogatije je za novi kulturni događaj. Početak rujna bit će u znaku festivala “Green Eye – Nature Is Watching You”, koji se prvi put održava ove godine. Festival je posvećen temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, a razvija se u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i pod producentskom palicom Zdenke Gold, filmske i festivalske producentice i direktorice producentske kuće Spiritus Movens. Glavni je cilj festivala “Green Eye” podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta.
– Prikazivanjem aktualnih filmova koji se bave tim temama želimo doprijeti do naše zajednice i publike te naglasiti važnost uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ljudi i prirode, utjecaja koji priroda ima na naše zdravlje i uloge pojedinca u njezinu očuvanju – poručuju organizatori festivala koji će, bez sumnje, privući brojne zaljubljenike u sedmu umjetnost. Projekcije filmova održavat će se pod otvorenim nebom povijesne jezgre grada Šibenika (na obali ispred Muzeja grada Šibenika), a prikazuju se filmovi: “Priroda govori (Ocean; Prašuma)”, “Ježeva kuća”, “Kako pobjeći od svijeta”, “U trci s izumiranjem”, “Hvala za kišu”, “Zvuci mora” i “Sjeme: neispričana priča”.
Iza organizatora stoje brojni uspjesi i priznanja za dugogodišnji rad u svijetu filma. U svojoj bogatoj karijeri Zdenka Gold je bila producentica Motovunskog filmskog festivala, ZagrebDoxa, Eurokaza i Festivala svjetskog kazališta. Neki od njezinih uspješnih filmova su “Obrana i zaštita” (Berlinale Forum 2013.), “Belladonna” (nagrada Orizzonti za najbolji kratkometražni film na Venecijanskom filmskom festivalu) i koprodukcija “Sierra Nevada” redatelja Cristija Puiuja (službena konkurencija Filmskog festivala u Cannesu 2016. godine).
Direktor programa Hrvoje Petek hrvatski je dizajner zvuka i mikser zvuka, član Europske filmske akademije. Radio je na uspješnim međunarodnim filmovima kao što su “Puni udar” Davida Verbeeka (Filmski festival u Torontu), “Trema” Yorgosa Zoisa (natjecateljski program Orizzonti Venecijanskog filmskog festivala) i nizozemski film “Dan kada je moj otac postao grm” (Filmski festival u Torontu).
Filmski program pratit će i obraćanja redatelja ili producenata, razgovori i diskusije nakon projekcija te izleti u Nacionalni park Krka.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI