Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
EKOLOGIJA
NP KRKA: Noć šišmiša u Skradinu

NP KRKA:
Noć šišmiša u Skradinu

Organiziranjem Noći šišmiša u NP Krka već godinama uspješno “razbijaju” predrasude o šišmišima kao opasnim životinjama. Krajem kolovoza skradinske trgove i ulice ispune djeca kod koje više nema straha od šišmiša: traže ih bat-detektorima, natječu se u kvizovima o šišmišima, na šišmišolimpijadi…

Tako će biti i ovog petka, 25. kolovoza, od 19:30 kada na dječjem igralištu u Skradinu počinje još jedna Noć šišmiša, noćnih životinja iznimno važnih u ekosustavima koje su pokazatelj zdravog okoliša. Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja Europe i svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS).
Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. No na prostoru Nacionalnog parka “Krka” šišmiši imaju svoje zaštićeno mjesto: evidentirano je 17 svojti šišmiša, odnosno 48,6% ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35 vrsta. U špilji Miljacka II je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko 7 000 jedinki.

Noć šišmiša u Skradinu/Foto: NP Krka

Za ovogodišnje obilježavanje Noći šišmiša JU NP Krka pripremila je bogat edukativno-zabavni program:
19:30 Dječje igralište u Skradinu – dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmišolimpijada, špilja dugonogog šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom, posjet kućici za šišmiše, šišmiškviz, rasplesani šišmiš, mali špiljar i vještičji kutak. Novost ove godine su šišmišorigami Luke Barižona i aktivnost malog špiljara u istraživanju špilja Udruge Hyla, društva za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske.
20:30 Ispostava JU „NP Krka“ – predavanje “Kraljevi noći” o životu šišmiša mr. sc. Danijele Hamidović. Prije predavanja odgojna skupina „Zečići“ iz Drinovaca izvest će prezentaciju, recitaciju i ples iz svog godišnjeg pedagoškog projekta Ovdje piše: Čuvajmo šišmiše. Djeca su se tijekom pedagoške godine kroz niz aktivnosti upoznavala sa životom šišmiša i sudjelovala u različitim aktivnostima zaštite istih.
21:00 Trg Male Gospe u Skradinu – predstava Lara u svijetu životinja u izvedbi Kazališta „Smješko“ iz Zagreba. Riječ je o autorskoj ekološkoj predstavi namijenjenoj mlađoj publici u trajanju do 50 minuta. Kroz zaigrani pristup djevojčice Lare djeca upoznavaju autohtone i zaštićene divlje životinjske vrste. Klepetan Rodan, missica Risica, gospođa Šišmišica i zec Martin Lijepouhi samo su neki od šumskih likova koji će dati pokoji savjet što svaki čovjek može učiniti za njihov opstanak.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI