Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
GRAĐANI
Požar (arhiva) (foto TRIS/G. Šimac)

Otvorena Faceboook stranica za pomoć u požarima:
Ljudi nude kuće, stanove, prijevoz, hranu, dolazak na požarište iz cijele Hrvatske….

Požar (arhiva) (foto TRIS/G. Šimac)

Društvena mreža Facebook aktivirala je uslugu Safety Check  (klikni ovdje)za područje Splita i okolice radi katastrofalnih požara. Ta je usluga zamišljena je kako bi osobe s s tog područja mogli lakše objaviti što se događa, te poručiti zabrinutoj obitelji i prijateljima jesu li sigurni… Safety Check opciju Facebook uključuje u situacijama kada se dogode krizne situacije poput prirodnih katastrofa ili terorističkih napada i tome slično.

U dezorganiziranoj državi u kojoj nesposobne vlasti, posve je očito, nisu dorasle upravljati državom u kriznim situacijama, niti imaju suvisle planove za pomoć stanovništvu u nevoljama većih razmjera… ova se Facebookova usluga pokazala vrlo korisna i efikasna.
Ujedno može izazvati ganuće i ponos, a zbog nesebičnosti onih koji nude pomoć ugroženim sugrađanima.
– Smještaj ljudima na koliko god da je vremena potrebno. 3 velike sobe na raspolaganju… – nudi Lidija iz Kaštela…
Naime, u ovim trenucima je većina koristi kako bi nesebično ponudila ugroženim osobama koje se moraju iseliti iz kuća kojima prijeti požar smještaj, prijevoz, hranu ili bilo što što im je potrebno. Iz čitave Hrvatske javljaju se oni koji su spremni smjesta otputovati u Split i pomoći u gašenju.
– Ovako stvari stoje.. Bivši sam vatrogasac, imam položeno za vatrogasca prve klase, i htio bi pomoći našoj Dalmaciji.. Nemam položeno za gašenje požara u priobalju, ali to sada nije ni bitno..ako mogu turisti, mogu i ja, koji sam bio vatrogasac skoro 20 godina.. Ne tražim nikakvu naknadu, neko samo da me dovezete do Dalmacije, dajte mi nešto za jesti i dozvolite mi da pomognem, ništa drugo.. Molim vas…- apelira jedan Siščanin.

Prizor (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI