Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
SCENA / UKRATKO
Ian Astbury i Billy Duffy

The Cult se vraćaju u Zagreb

Ian Astbury i Billy Duffy

Šalata, Zagreb. Utorak, 27. lipnja 2017.

Nakon dugih osam godina u Zagreb se vraćaju The Cult, apsolutni miljenici domaće publike i jedan od najvećih rock bandova od 80-tih godina naovamo. Nakon rasprodane Male dvorane Doma sportova Ian Astbury i dečki po prvi puta će nastupiti na velikom open air spektaklu u Zagrebu, na Šalati, u utorak 27. lipnja.
The Cult su u drugoj polovici osamdesetih održavali na životu ideju o postmodernističkoj viziji rock and rolla. Smješteni u procjepu između nabrijanih prvaka ustalasalog NWOBHM-a i buđenja glam-rock kriplova iz Hollywooda, Ian Astbury na vokalu i Billy Duffy na gitari igrali su se hipi naslijeđem i reinventiranom post-punk atmosferom, te od 1984. do 1989. isporučili četiri albuma koji su danas neoborivi dokaz da je rock nekad znao biti seksi.
Usto, nisu stajali na mjestu. Od debitantskog “Dreamtimea” do očvrsnulog “Sonic Templea”, The Cult su istraživali sami sebe, gurajući pomalo svaku granicu samozadanih gabarita. Pritom su uvjerljivo hodali neistraženim duhovnim stazama, prateći Astburyjevu opsjednutost indijanskom mitologijom. Dok Guns n’ Roses nisu izašli sa svojim “Appetiteom” i na nekoliko godina učinili sve ostale medijski nevidljivima, The Cult su nam podarili izbrušene dijamante “Spiritwalker”, “Nirvana”, “Rain”, “She Sells Sanctuary”, “Wild Flower”, “Lil’ Devil”, “Fire Woman”, “Edie (Ciao Baby)”, “Sweet Soul Sister” i da ne nabrajamo dalje.
Do 26. lipnja za ulaz će trebati izdvojiti 220 kuna, a na dan koncerta 250 kn. Prodajna mjesta: Dirty old shop, Tratinska 18, Rockmark, Berislavićeva 13, Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1 i Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI