Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
SCENA
Prophets of Rage u Zagrebu (Foto: Roberto Pavić/ravnododna.com)

Prophets of Rage u Zagrebu:
Mučki provokatori!

Prophets of Rage u Zagrebu (Foto: Roberto Pavić/ravnododna.com)

Provokatori su sinoć locirani i identificirani. Sinoć na Šalati, kilometar dva od Trga maršala Tita, objesili su dvije crvene zvijezde na pozornicu i izašli pred narod s podignutim šakama.

Iz jake ljevičarske ćelije Rage Against the Machine među pet tisuća ljudi infiltrirani su Tom Morello, Brad Wilk i Tom Commerford, iz uvijek sumnjivog Cypress Hilla ubačen je B-Real, a iz Public Enemyja, čiju terorističku reputaciju ocrtava već i njihov naziv, među domoljubno nesigurne Hrvate instalirani su Chuck D i DJ Lord.
Slijedeći nedvojbeno jasne instrukcije, ova skupina koja djeluje pod kodnim imenom Prophets of Rage, jučer je u Zagrebu podilazila najnižim strastima. Prepoznajući, naime, u okupljenom mnoštvu pogodan materijal za manipulaciju, u velikim su količinama nudili onaj tako slatki iluzorni osjećaj da se „ovdje i sada“ podriva država i društvo.
Proroci bijesa znalački su zavedenoj mladeži prodavali parole o nepoštivanju autoriteta, o smradu kapitalizma, o ratu kao biznisu, o moći koju narod navodno ima, a i ako je više nema, želi je nazad. Rušile su se, ukratko, jučer s pozornice sve one stečevine modernog robovlasništva, koje su se demokratskim procesima desetljećima izgrađivale. Opasno i destabilizirajuće.
Jer kako drugačije protumačiti ekstatično ponašanje neukalupljene omladine tijekom izvođenja subverzivnih komada, poput „Testify“, „Take the Power Back“, „Unfuck the World“, „Bombtrack“, „Fight the Power“, „Know Your Enemy“, „Bullet in the Head“, a pogotovu provokativne „Killing in the Name“, nego kao pobunu protiv tradicionalnih vrijednosti čime se ugrožava sama opstojnost društva?
Od institucija očekujemo da odrade svoj posao. S posebnom pozornošću na Toma Morella, okosnicu ove hip-hop crossover grupacije, kojega je savršena dugogodišnja obuka jučer dovela do blasfemične titule gitarističkog božanstva.
Energija i intenzitet ovog prosvjednog skupa na Šalati jasno je upozorenje da se ne možemo opustiti. Očito je da u Hrvatskoj još uvijek postoje faktori nestabilnosti koji se previše olako povode za apstraktnim i arhaičnim pojmovima poput slobode, mira i slobodoumlja. Ono sinoć bio je događaj koji svima treba otvoriti oči.
Jednom riječju: koncertčina!

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI