Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KULTURA / POLITIKA
Poljsko ministarstvo kulture zbog Olivera Frljića povuklo dotaciju festivalu Malta u Poznanju: Može, ali bez tog gospodina

Poljsko ministarstvo kulture zbog Olivera Frljića povuklo dotaciju festivalu Malta u Poznanju:
Može, ali bez tog gospodina

Poljsko ministarstvo kulture povuklo je dotaciju kazališnom i glazbenom festivalu Malta u Poznanju zbog selektora, redatelja Olivera Frljića. No publika je u rekordnom vremenu prikupila oko 70 tisuća eura kako bi se održalo ovogodišnje izdanje festivala posvećeno zapadnom Balkanu.

Poljski ministar kulture Piotr Gliński nije se libio priznati kako upravo zbog Frljića festival ostaje bez državne financijske potpore. Izjavio je kako ovogodišnja ideja festivala da balkanska nedavna prošlost posluži kao laboratorij funkcioniranja ideologije, nacionalističke agresije i populističke politike i pogleda poljsku i europsku budućnost kroz balkanske naočale izuzetno zanimljiva, ali je festival ostavio bez novca uz poruku da: “može, ali bez tog gospodina (naravno misleći na Olivera Frljića).
U službenom obrazloženju, ministar kulture je povlačenje dotacije opravdao time da Frljić Poljake odbija od teatra pa time i festivala jer je u “Teatr Powszechny” u Varšavi, u veljači ove godine, postavio predstavu koja je, kažu, silno naljutila konzervativne vjernike, poljsku Katoličku crkvu i poljske vlasti zbog scene simulacije oralnog seksa sa kipom poljskog pape Ivana Pavla II.
Poljske vlasti Frljiću vjerojatno nikad neće oprostiti taj “krimen”, no srećom poljska publika se time uopće ne zamara i pokazuje upravo suprotno od onog što vladajuća politika želi “proturiti”. Frljić ih nije otjerao ni od teatra ni od festivala koji se uspješno održao.

Foto: MALTA FESTIVAL

No poljske vlasti uspjele su u jednome, otjerali su Frljića koji u znak protesta protiv ministra kulture nije došao na festival a najavio je i kako više neće više režirati u Poljskoj dok je god na vlasti konzervativna stranka Pravo i pravda, jer uvodi cenzuru, guši slobode umjetničkog izraza i potiče nacionalističke hajke na glumce i Teatr Powszechny.
“Iako sam često bio izložen raznim formama političkog pritiska i cenzure nikada to nije bilo tako javno i nije dolazilo od člana vlade. Čestitam vam na tom sramnom uspjehu”, poručio je Frljić u objašnjenju zašto ne dolazi na festival Malta.
Festival Malta u poljskom gradu Poznanju od 1991. godine se etablirao kao jedan od najvažnijih festivala eksperimentalne kazališne, scenske i glazbene umjetnosti u cijeloj srednjoj Europi.
Ove godine selektori Oliver Frljić i Goran Injac (Slovensko mladinsko gledališče) odabrali su oko 300 programa u izvodjenju 580 umjetnika iz 20 zemalja svijeta uz light motiv: “Mi, Narod. Mi, Balkan. Mi, Istok. Mi, Evropa. Mi, Drugačiji”.
Festival večeras zatvara dokumentarni film redateljice Marte Popivoda, Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo.

Foto: MALTA FESTIVAL

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI