Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Vatrogasni sindikalisti (Foto: Jozika Krnić)

Kolektivni ugovor za šibenske vatrogasce:
‘Sve je u redu!’

Vatrogasni sindikalisti (Foto: Jozika Krnić)

U tijeku su pregovori između Sindikata profesionalnih vatrogasaca Šibenik i Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika, s jedne strane, i Grada Šibenika s druge strane, s ciljem zaključenja kvalitetnog Kolektivnog ugovora, kojim bi na kvalitetniji način bila regulirana radna, materijalna i statusna prava profesionalnih vatrogasaca.

A nikakvih problema zasad nema. – Pregovori između obiju strana su korektni i kvalitetni, te se uskoro može očekivati zaključenje Kolektivnog ugovora, koji bi trebao značajno povećati prava profesionalnih vatrogasaca Šibenik i poboljšati njihove uvjete rada – rekao je Vedran Uranija, pravni sindikalni povjerenik.
A evo što šibenski vatrogasci traže: – Traži da da kroz Kolektivni ugovor dobiju dodatak na posebne uvjete rada na još deset posto. Traže, zatim, da im se u cijelosti plaćaju troškovi prijevoza, regresi, božićnice, uskrsnice, darovi za djecu, otpremnine… Posebno je bitno naglasiti da se Ugovorom traži se da se na njih primijeni Kolektivni ugovor za državne službenike u pogledu plaće – rekao je Uranija.
Sindikalisti neće stati samo na pregovorima s Gradom Šibenikom, već će, prema riječima predsjednika Sindikata vatrogasaca Šibenik, Gorana Kozića, ići i na nacionalnu instancu. – Prema državi ćemo ići sa zahtjevom da se u mirovinu ide sa 55 godina. Također, tražit ćemo i da se uvedu „profesionalna oboljenja“ – istaknuo je Kozić.
Na novinarsko pitanje zašto je za tiskovnu konferenciju odabran prostor ispred gradske uprave i imaju li lokalni izbori nešto s tim, Vedran Uranija je rekao: – Nema govora, nas politika ne zanima! Ovo je sindikalna interesna organizacija koja se bori za veća prava radnika, a kad je nešto dobro želimo to pohvaliti, previše je crnih vijesti u Hrvatskoj.
Sindikat profesionalnih vatrogasaca u Šibeniku očekuje da će Kolektivni ugovor biti potpisan najkasnije do kraja godine.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI