Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
FILM
Nakon projekcije Trešanja, večeras u Cannesu (foto HAVC)

‘Trešnje’ uspješne u Cannesu – D. Turić:
Sad idemo popiti šampanjac

Nakon projekcije Trešanja, večeras u Cannesu (foto HAVC)

Hrvatski filmovi nastavljaju nizati uspjehe. ‘Trešnje’, kratkometražni igrani film redateljice Dubravke Turić, premijerno je prikazan večeras na Filmskom festivalu u Cannesu. Film ‘Trešnje’, sniman prošle jeseni u Šibeniku i Dalmatinskoj Zagori, odabran je među tisućama filmova nastalih u prošloj godini u svijetu i uvršten u program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“). Kako doznajemo od autorskog tima, publika je nakon projekcije reagirala vrlo emotivno, te su primili brojne pohvale i čestitke.

– Bili smo vrlo uzbuđeni prije projekcije, budući da nismo mogli znali kako će publika reagirati na temu kojom se film bavi. No pokazalo se kako su reakcije bile vrlo emotivne, a i mi smo još uvijek pod dojmom… – kazala nam je u telefonskom razgovoru redateljica Dubravka Turić.

Filmska ekipa uoči projekcije (D. Mlađenović, Dubravka Turić, Lana Barić, Jelena Paljan) –

Podsjetimo, kratki igrani film “Belladonna” iste autorice osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti nagradu za najbolji kratki igrani film na Venecijanskoj Mostri 2015. godine, te je bio u službenoj konkurenciji Sundance festivala.
U Cannesu su u izaslanstvu ‘Trešanja’ osim redateljice i producentica Dijane Mlađenović iz producentske kuće Kinematograf, scenaristica Jelena Paljan, te glumica Lana Barić.
– Zasluženi uspjeh Trešanja pokazuje da je Dubravka Turić uspjela domaćom temom dotaknuti univerzalnost. Trešnje su pokazale kako je, sad već redovito, hrvatski film u svijetu nemoguće zaobići – izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, kako javljaju iz HAVC-a.

Filmska ekipa i novi ravnatelj HAVC-a D. Rafaelić

Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje, kako se ukratko opisuje radnja.
Film je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević. Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Trešnje su sufinancirane sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao dio omnibusa Duboki rezovi u produkciji kuće Kinematograf.
Inače, spomenuti program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Abela Ferrare, Philippea Garrela, Seana Bakera i mnogih drugih.
– Sad, nakon projekcije, idemo popiti šampanjac – otkrila nam je Dubravka Turić.

Nakon projekcije Trešanja, večeras u Cannesu (foto HAVC)

Dubravka Turić i Lana Barić uoči projekcije

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI