Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
IZDVOJENO
Knjigozidarenje: Jadran Kale i šibenski arhitekti sagradili bunju od knjiga!

Knjigozidarenje:
Jadran Kale i šibenski arhitekti sagradili bunju od knjiga!

Šibenski arhitekti položi ispit “knjigozidarenja” – tehnike gradnje bunje od knjiga.

Knjigobunja! Suhoknjiga! Bunjoknjiga!-smišljali su prigodno ime mladi arhitekti, članovi sekcije Soba Društva arhitekata Šibenik, nakon uspješne gradnje prve šibenske bunje od knjiga. Nesvakidašnji pothvat dio je popratnog programa Muzeja grada Šibenika koji prati izložbu fotografija Boška Fržopa “Prijatelj suhozida”.
– Za gradnju bunje trebalo nam je 500-ak knjiga i nešto manje od sat vremena. Bilo je jednostavno, važno je samo paziti da sve bude stabilno, kazala nam je Petra Zaninović iz DAŠ-a.

Nakon testiranja i poziranja bunja je, knjigu po knjigu ponovno rastavljena, “materijal” spremljen za novu gradnju već sljedećeg vikenda.
Iako je riječ o prvoj šibenskoj bunji od knjiga, ideja nije originalna objašnjava etnolog Muzeja i iskusni suhozidar Jadran Kale koji je i pozvao mlade šibenske arhitekte na “knjigozidarenje”. Poticaj gradnji bunje od knjiga bila je instalacija kolumbijskog umjetnika Milera Lagosa “Kuća” iz 2011. godine. No, Lagos nije uspio završiti svoju “bunju” do kraja.
-Za bunje se uvijek govori kako kod gradnje treba nakositi ploče prema vani, a ovdje se sve gradi ravno. Čak ni matematičari i fizičari koje smo konzultirali nisu bili sigurni da se na ovakav način bunja može sagraditi do kraja. No pokazali smo da može.
Tehnika se pokazala ispravnom, a sada je treba potvrditi na gradnji još veće bunje od knjiga.
– Ova današnja visine oko 1,5 m izgrađena je od rashodovanih knjiga iz Gradske knjižnice i O.Š. Juraj Dalmatinac i dijelom knjiga iz muzejske knjižnice. A da bi sagradili veću, u koju se može ući, trebat će nam barem još tisuću knjiga. Želja nam je da napravimo veću, a hoćemo li u tome uspjeti ovisi samo o tome hoćemo li sakupiti dovoljno knjiga, kaže Kale.
Gradnja bunja od knjiga ispred šibenskog Muzeja nastavlja se i sljedeće tri subote, a da bi mogli sagraditi još veću iz Muzeja pozivaju sve koji svoje knjige žele “ugraditi” u ovakvu “knjigobunju” da ih donesu u izložbeni prostor muzeja, radnim danom, od 10-13 ili od 17-20 sati.

U bunju se moglo i ući!

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI