Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Galeb kontejneraš - snimio čitatelj Trisa

Galebovi u kanti:
Leteća konkurencija kopačima po kontejnerima

Galeb kontejneraš - snimio čitatelj Trisa

Čitatelj Trisa poslao nam je fotografiju galeba za vrijeme ručka u kontejneru za smeće. Drži kako su galebovi sada češće jedu smeće jer je ribe u Jadranu sve manje. Ima i teoriju kako je za to kriva samoubilačka hrvatska politika jer dopušta inozemnim ribarima nekažnjeno i nesmetano istrebljivanje ribljeg fonda iz Jadrana, a usput ne kontrolira lov i prodaju nedorasle ribe.

Ipak, učestala pojava galebova u kantama za smeće u priobalnim gradovima ne treba zasad zabrinjavati socijalno ugrožene građane, umirovljenike s niskim mirovinama i druge koji pojačavaju kućni budžet vađenjem staklene i plastične ambalaže iz kanti. Leteći smećari ne traže boce nego ostatke hrane. No ipak, nedavna odluka bivšeg Agrokorovog namjesnika i aktualnog ministra financija Zdravka Marića temeljem koje će mlađi budući umirovljenici imati mirovine niže za još dodatnih 27 posto (vidi TRIS), zabrinula je dio hrvatskog građanstva, a neki su zaključili i kako će oni morati izuzev ambalaže tražiti i hranu po smeću, jednako kao psi lutalice, ulične mačke i priobalni galebovi.
Galebovi bi pritom bili nelojalna konkurencija. S obzirom na visoku mobilnost, te sposobnosti letenja, oni u kratkom roku mogu obići više kontejnera. Situacija je ionako ozbiljna  među ljudima: ponekad se događaju i svojevrsni kontejnerski ratovi: incidenti, svađe i fizički obračuni kod kontejnera, posebice kad se u nečijem sektoru pojavi neki uljez, novi došljak koji traži boce po kantama. Pojava galeba kontejneraša sada dodatno komplicira situaciju oko kontejnera.
Nadalje, galeba čovjek ne može tek tako istjerati iz kante povicima ‘Iš, iš!‘ ili ga  mlatnuti daskom po glavi.
Zašto?

Galeb kontejneraš – snimio čitatelj Trisa

Naime, ministarstva zaštite okoliša i socijalne politike morat će zajednički smisliti neku mjeru kojom bi se galebovi tjerali od kontejnera, kako bi ljudi mogli nesmetano kopati po smeću. No to neće biti lako, budući da je galeb klaukavac u Republici Hrvatskoj zakonom zaštićena vrsta ptice. Dapače, zabranjena je svaka radnja kojom ga se ometa i uznemiruje u njegovom prirodnom životu i slobodnom razvoju, rastjerivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje i njegovo ubijanje, prikrivanje, prodaja, kupnja i otuđivanje, kao i njegovo prepariranje. Za svaku prouzročenu štetu  u odnosu na ovu zaštićenu životinjsku vrstu, a prema članku 1. Pravilnika o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama utvrđena je kazna u visini od 1.600,00 kn, kako je poznato.
Za plaćanje navedene kazne netko tko sakuplja povratnu ambalažu trebao bi sakupiti čak 3200 boca.
Dakle, gladni galebovi mogli bi biti novi udar na socijalno najugroženije građane Dalmacije. Dok neki galebove doživljavaju kao integralni dio romantičnog morskog okruženja, te su uvršteni u većinu dalmatinskih pjesama, ima i onih koji ih zbog sklonosti kantama smatraju letećim štakorima.
Dragi i poštovani čitatelji, slobodno nam šaljite svoje fotografije vama zanimljivih događaja ili drugih zanimljivosti koje biste podijelili s drugima, zajedno s vašim komentarima, osvrtima, pohvalama, kritikama… itd.
Ne mora to biti slika galeba u kanti…
Može to biti i slon u poštanskom sandučiću i tome slično.

 

Leteća konkurencija umirovljenicima – foto: snimio čitatelj Trisa

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI