Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Ilustracija

Udar na mlađe i nerođene umirovljenike:
Za kontejner spremni?

Ilustracija

Hoće li budući hrvatski umirovljenici biti još siromašniji nego sadašnji? Hoće li za koju godinu još više penzionera morati prebirati po prljavim kontejnerima za smeće? Kakva li je tek perspektiva zasad nerođenih hrvatskih umirovljenika? Jesu li u pravu oni koji pesimistično predviđaju sve manje i manje mirovine budućih umirovljenika, a zbog štetne i neodgovorne gospodarske, socijalne i druge politike u Hrvatskoj? Hoće li za koju godinu biti aktualan usklik: Za kontejner spremni?

Naime, danas je došlo do podizanja tenzija oko penzija, jer je Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zatražila da Vlada RH povuče odluku o smanjenju mirovina za 27 posto građanima koji će u mirovinu nakon 2019. godine.
Građani Hrvatske mlađi od 55 godina, koji će u mirovinu nakon 2019. godine, imat će 27 posto manju mirovinu zbog “Plana konvergencije” koji je predložilo Ministarstvo financija Zdravka Marića, a Vlada jednoglasno prihvatila, ističe HSU. U tom planu stoji da država više neće isplaćivati 27 posto dodatka na mirovinu, koji je na intervenciju HSU-a u mirovinski sustav ugrađen 2007. godine, kažu.
Sutra će se tako u Hrvatskom saboru raspravljati o povjerenju tom ministru, dok će malo tko raspravljati što će biti s nekim umirovljenicima za koju godinu, kada im mirovine budu manje za trećinu. Za dvije godine se možda više nitko i neće sjećati imena nekih aktualnih ministara, ali će itekako osjećati posljedice nekih njihovih aktualnih odluka.
– Iz tog primjera vidimo koliko je političkim elitama zaista stalo do građana, a koliko do proizvodnje afera kojima bi, računaju, bolje prošli na lokalnim izborima. Na sjednici Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković smijenio troje ministara iz kvote Mosta, cijela Vlada složno je glasovala za prijedlog Zdravka Marića kojim će mirovine građana mlađih od 55 godina biti manje za astronomskih 27 posto. Umjesto da razgovaramo o tome kako će građani živjeti u budućnosti, Hrvatska troši energiju na sudbine nekolicine ministara kojima 27 posto mirovine neće biti presudno za to hoće li “izgurati” mjesec do kraja. Dok se građani umaraju pričama hoće li pojedini visokopozicionirani državni činovnici skupiti ovoliko ili onoliko ruku u Saboru, svjedočimo grubom nasrtaju na budućnost radnika u Hrvatskoj – vele u HSU.
Dakako, spomenuti tzv. Plan konvergencije zasigurno se neće previše odraziti na mirovine sabornika, a za koje se zna da su višestruko veće od onih koje primaju najsiromašniji umirovljenici.
Ako je nekome stalo doznati što piše u netom donešenom Programu konvergencije Republike Hrvatske za 2017. godinu na 60 stranica neka klikne OVDJE.

 

Za kontejner spremni? (Ilustracija)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI