Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Balkan Rivers Tour 2 :”Veslima protiv brana” – kampanja za očuvanje i zaštitu prirodnih rijeka

Balkan Rivers Tour 2 :
”Veslima protiv brana” – kampanja za očuvanje i zaštitu prirodnih rijeka

Kajakaši iz cijele Europe te Kanade i SAD-a i ove su godine veslali po najljepšim, ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka kako bi upozorili na “ludilo izgradnje brana i hidroelektrana” na području između Slovenije i Albanije gdje se planira izgradnja više od 2 700 novih hidroelektrana.

Drugi po redu Balkan Rivers Tour započeo je na Soči u Sloveniji, gdje su veslači morali zaobići čak sedam brana kako bi stigli do njenog ušća u Jadransko more, a završio je veslanjem od izvora i po cijelom toku Morače do Skadarskog jezera te ušća rijeke Bojane u Jadransko more u Crnoj Gori.

Jedna od 7 brana na rijeci Soči/Foto:BALKAN RIVERS TOUR

Za veslače ovogodišnje iskustvo nije moglo biti različitije, jer su rijeke Morača i Bojana jedne od rijetkih slobodnih tekućih rijeka u Europi na kojima nije izgrađena nijedna brana, a cilj Balkan Rivers Toura je da te rijeke i dalje ostanu “slobodne”.
Tako su veslači pod vodstvom slovenskog olimpijca Roka Rozmana kajacima mogli preveslati cijelu rijeku od izvora do ušća bez suočavanja s branama i hidrocentralama pa ih je putem pratila netaknuta priroda i izvrsni prirodni uvjeti, posebice u kanjonu Morače, jednom od najspektakularnijih kanjona u Europi. Na putu do Jadranskog mora preveslali su Nacionalni park Skadarsko jezero, koji se nalazi na popisu svjetskih najvažnijih močvara zaštićenih Ramsarskom konvencijom.
– S dvije usmjerene kampanje na Soču i Moraču te privremenim istraživačkim radom u južnom dijelu Dinarida usmjerili smo pozornost javnosti na izvanrednu ljepotu ovog kraja. Ta se izvanredna prirodna područja suočavaju s velikim pritiscima, uglavnom od strane hidro-energetskog lobija, koji bi, ako bi uspjeli u svojim namjerama, u potpunosti potopili kanjon Morače i to u njegovom najljepšem dijelu, upozorava Rok Rozman, biolog, bivši olimpijski veslač te osnivač i voditelj Balkan Rivers Toura.

Veslima za očuvanje rijeka/Foto:BALKAN RIVERS TOUR

– U 33 dana puta s malom ekipom Balkan Rivers Toura uspjeli smo pokazati da hidroenergija nije zelena i dobra za sve, nego veliki izgovor za tzv. zelenu proizvodnju energije. Hidro-energetski sektor jedan je od onih gdje velika korupcija često pokreće većinu takvih projekata u našoj regiji i prijeti našim zadnjim netaknutim rijekama. Vrijeme je da se ujedinjeno i suprotstavimo nepotrebnom uništavanju naših rijeka i prirode, poručio je Rozman.
Balkan Rivers Toura 2 je u suradnji s WWF Adrijom uspio povezati lokalno stanovništvo, male i velike nevladine organizacije iz regije te ljubitelje prirodnih rijeka. Rok Rozmanu i timu u veslanju Sočom i Moračom pridružilo se više od 100 kajakaša iz 10 zemalja: Slovenije, Crne Gore, Italije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Velike Britanije, Portugala, Kanade i SAD-a. Kampanju je podržao i je velik broj lokalnih stanovnika, od kojih je većina protiv izgradnje hidroelektrana. Od početka kampanje preveslali su 140 km na Soči i 180 km na rijeci Morači. Tijekom veslanja na Soči i Morači organizirani su razni događaji za javnost, okrugli stolovi, filmske večeri i koncerti na kojima je sudjelovalo više od 350 ljudi.
– WWF se već godinama bori za očuvanje i zaštitu posljednjih prirodnih rijeka u regiji Dinarskog luka, koje su neophodne za vrste koje o njima ovise, te nude značajnu konkurentnu prednost za razvoj pustolovnog i održivog turizma. WWF želi zaštititi posljednje preostale prirodne dijelove rijeka u cijeloj regiji, od Alpa do južnih Dinarida. Gornji tok Soče i cijela Morača su i iz stručnog stajališta procijenjene kao prirodne vrijednosti koje trebaju ostati u svom prirodnom stanju,  rekao je na kraju kampanje Martin Šolar, direktor WWF Adrije.
Balkan Rivers Tour  je zajednička kampanja nevladinih organizacija: EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta “Save the Blue Heart of Europe”.

Kajakaši na “startu”/Foto:BALKAN RIVERS TOUR

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI