Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Na današnjem suđenju Tomislavu Horvatinčiću (Foto: Tris/H. Pavić)

Zbog pristranosti – na suđenju Tomislavu Horvatinčiću zatraženo izuzeće sutkinje

Na današnjem suđenju Tomislavu Horvatinčiću (Foto: Tris/H. Pavić)

Na suđenju zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zamjenica šibenskog Županijskog državnog odvjetnika Irena Senečić zatražila je izuzeće predsjednice sudskog vijeća Maje Šupe, zbog mišljenja da je pristrana i da radi na korist obrane.

Zahtjevu za izuzeće sutkinje pridružio se i odvjetnik Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji talijanskog bračnog para kojeg je u kolovozu 2011. godine gliserom usmrtio Horvatinčić. Zahtjev za izuzećem uslijedio je nakon što je sutkinja Šupe odbila prijedlog tužiteljstva da se u nastavku postupka kao dokaz izvede skica pomorske nesreće koju je nakon sudara nacrtao sam Horvatinčić, a koju sud i obrana smatraju nezakonitim dokazom. Također, državna odvjetnica Senečić je i danas ustrajala na prijedlogu da se pozove i ispita pomorski sudski vještak Jurica Pešo, no sutkinja je i taj zahtjev odbila.
Podsjetimo, Horvatinčića je sutkinja Maja Šupe u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudila na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 20 mjeseci, ali je presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka i slučaj je vraćen na ponovno suđenje – sutkinji Maji Šupe.
Dramatičnoj završnici današnjeg ročišta prethodilo je ispitivanje koordinatora splitske Službe nadgledanja i upravljanja pomorskim prometom Ivana Paušića te  medicinskih vještakinja Vesne Šerić i Kristine Potočki.

Tomislav Horvatinčić na sudu (Foto: Tris/H. Pavić)

One su danas trebale pojasniti je li u trenutku pomorske nesreće Tomislav Horvatinčić bio u sinkopi, kratkotrajnom stanju bez svijesti, zbog čega ne bi bio odgovoran za svoje postupke, pa tako ni za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su život izgubili talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patello Salpietro.
Međutim, one su kazale da samo neposredni očevidac na mjestu događaja može kazati je li Horvatinčić tada bio u stanju sinkope te da one ne mogu sto posto potvrditi niti isključiti da se sinkopa dogodila.
Odvjetnika Frangeša zanimalo je zašto Horvatinčić nakon nesreće nikome nije spominjao da je bio bez svijesti, ali je govorio o kvaru na upravljaču glisera i bio je sposoban obaviti više telefonskih razgovora.
Vještakinje su rekle da nakon sinkope osoba može na trenutak biti zbunjena, ali da je nakon povratka iz svijesti uglavnom svjesna situacije i događaja oko sebe.
– Tako da je moguće da je on obavljao te razgovore, da nije bio smeten i da je bio potpuno pri svijesti. Kroz cjelokupnu njegovu medicinsku dokumentaciju vidljivo je da je u više navrata imao sinkope i nakon nesreće možda nije imao potrebu spominjati to, smatrajući da je riječ o nečemu što mu se i inače događa – kazala je profesorica Šerić, neurologinja.
Iz povijesti bolesti Horvatinčića, kaže,je vidljivo da je on u više navrata kroz hitne prijeme u bolnici tražio liječničku pomoć zbog kratkih gubitaka svijesti, ali da to medicinsko stanje nije nikad testirano pa tako nije do pomorske nesreće kod Primoštena ni bilo utvrđeno kao dijagnoza.

Tomislav Horvatinčić (Foto: Tris/H. Pavić)

Pravni zastupnik obitelji poginulih Talijana Ognjen Frangeš pitao je neurologinju je li moguće da Horvatinčić sinkopu nije nakon nesreće spominjao naprosto zato jer mu se ona nije dogodila, ali sutkinja Šupe ga je prekinula tvrdeći da takva pitanja ne smije postavljati. Tužiteljica Senečić prigovorila je sutkinji tvrdeći da je pitanje na mjestu, a Frangeš konstatirao da tijekom nesreće u kojoj je Horvatinčić naletio na talijansku jedrilicu nikakve sinkope nije ni bilo i da je to njegov glavni zaključak!
Inženjer pomorskog prometa Ivan Paušić jutros je ponovio svoj raniji iskaz pred istražnim sucem i tijekom dva ročišta na šibenskom Općinskom sudu, a u sudnici su prikazane radarske snimke situacije između otoka Maslinovik i Barilac na kojima je vidljiva gustoća prometa i stanje na moru tog kobnog jutra. Radari nisu zabilježili trenutak sudara koji se dogodio u 11:21 sati jer su gliser i jedrilica bili zaklonjeni otočićem Barilac i tako nevidljivi za radar, pa je prikazano stanje do 11:15 te nakon 11:27 sati kada se signal ponovno pojavio.
Datum nastavka suđenja nije određen jer se prethodno mora odlučiti o zahtjevu za izuzećem predsjednice sudskog vijeća Maje Šupe.

Tomislav Horvatinčić na sudu (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI