Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
NP Krka: Zelena čistka i radionica recikliranja

NP Krka:
Zelena čistka i radionica recikliranja

Javna ustanova „Nacionalni park Krka” i ove se godine pridružuje globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održat će se u petak, 21. travnja 2017. u 9 sati na prilazu poučno-pješačkoj stazi Brnjica – korito rijeke Čikole u naselju Brnjica (na pravcu kretanja Šibenik – Drniš).

Djelatnici Nacionalnog parka „Krka” u suradnji s volonterima iz Braniteljske socijalno radne zadruge Branitelj, volonterima iz Kulturne udruge Slovenaca dr. France Prešeren (sekcija Ljubitelji prirode Planika – Runolist) Šibenik, volonterima iz Ekološke udruge „Monte Promona” iz Siverića i lokalnim stanovništvom čistit će nelegalno odlagalište otpada u naselju Brnjica prema poučno-pješačkoj stazi NP „Krka”. Tom prigodom sanirat će se nelegalno odlagalište otpada površine oko 1 ha na kojem se uglavnom nalazi sitni i srednji kućanski otpad.
Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada i najveći volonterski ekoprojekt u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008. Temelji se na buđenju svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.

NP Krka u programu Noći knjige

U povodu Svjetskog dana planeta Zemlje i manifestacije Noć knjige koja se održava u povodu Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava također će se održati i radionica recikliranja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” u Šibeniku, u petak, 21. travnja u 10:30.
Obilježavanjem Dana planeta Zemlje javnost se želi osvijestiti o opasnostima koje prijete životu na Zemlji te o potrebi zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti i povoljnih uvjeta za suživot čovjeka i prirode. Nagli razvoj industrije doveo je do porasta potrebe za energijom, odnosno do pojačanog korištenja fosilnih goriva i otpuštanja velike količine otrovnih tvari u zemlju i zrak. Svojim odgovornim ponašanjem svakodnevno možemo doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim  generacijama.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI