Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Završetak humanitarne akcije: Mati Braliću uručena vrijedna informatička oprema

Završetak humanitarne akcije:
Mati Braliću uručena vrijedna informatička oprema

 

 

Informatička oprema prilagođena slijepim osobama uručena je danas u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” slijepom dječaku Mati Braliću, učeniku trećeg razreda O.Š. Tin Ujević. Gotovo godinu dana trebalo je da se brojnim humanitarnim akcijama prikupi iznos od oko 100 tisuća kuna koliko je bilo potrebno za kupnju računala, elektroničke bilježnice i pisača koji će Mati omogućiti lakše školovanje.

Humanitarnu akciju prikupljanja novca za informatičku opremu pokrenula je u svibnju prošle godine Turistička zajednica Grada Šibenika i tada je krenula lančana reakcija brojnih udruga, pojedinaca, tvrtki i organizacija, a zatvaranje financijske konstrukcije omogućio je Grad Šibenik.
U nešto manje od godinu dana prikupljeno je oko 100 tisuća kuna koliko je bilo potrebno za kupnju opreme koja će Mati Braliću omogućiti lakše školovanje.
  – Koristili smo svaku priliku kako bi prikupili potrebna sredstva za ovu vrijednu informatičku opremu kojom je Mate dobio priliku da se koristi  računalom i modernim tehnologijama baš kao i njegovi vršnjaci. Konkretno riječ je o jednom Brailleovom retku koji omogućuje komunikaciju slijepe osobe s računalom, elektroničkoj bilježnici u kojoj će Mate “ubacivati” sve školske sadržaje te printeru za Brailleovo pismo koji je i najvrjedniji dio opreme, kazao je Darko Juras, tajnik Udruge slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije.
– Najvažnije je da je Mate sada u ravnopravnom položaju sa svojim vršnjacima, dodao je Juras koji je istaknuo i kako je opismenjivanje slijepih osoba na “brajici” najvažnije u ranoj dobi.
– Lista donatora koji su sudjelovali u akciji je prevelika, istaknuo je Juras, zahvaljujući svima koji su pomogli.
Mate je po toliko priželjkivani kompjuter stigao u pratnji cijelog razreda, učiteljice, asistentice i ravnatelja škole, a bio je toliko uzbuđen da je samo kratko rekao kako mu se “sve jako sviđa “. Sada mu još samo preostaje tromjesečna obuka pod vodstvom stručnjaka iz zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” pa će nastavak školovanja biti puno lakši, kazala nam je Matina majka Martina.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI