Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
KOMENTARI / SCENA
ZAMP (opet) napada: Udar na najsiromašnije čuvare scene

ZAMP (opet) napada:
Udar na najsiromašnije čuvare scene

Dva su vječna pitanja hrvatske glazbene scene: kad će Živo blato objaviti drugi album i kad će ZAMP konačno početi naplaćivati pjevanje pod prozorom?

ZAMP je bliže cilju od Vuce. ZAMP, ta stručna služba Hrvatskog društva skladatelja koja se bavi zaštitom autorskih prava, ovih je dana poslala depešu nekim glazbenim portalima u kojoj stoji: „Poštovani, obzirom da smo uočili da u sklopu djelatnosti koristite zaštićena autorska glazbena djela, ovim Vas putem obavještavamo o obvezi reguliranja prava potrebnih za legalno korištenje glazbe putem interneta.“
I ne, nije stvar u tome što su u dopisu dva puta upotrijebili „putem“ tamo gdje ne ide (putem se samo hoda, naučile bi ih starije profesorice hrvatskog), već je problem puno gori: HDS ZAMP želi paušalno naplatiti nezavisnim i neprofitnim portalima činjenicu da u tekstove stavljaju linkove s YouTubea.
Otkrili su, dakle, novi rukavac priljeva novca. Nakon što su odlučili da će naplaćivati pristojbu i besplatnim koncertima prema procjeni organizacijskog troška (znači: što veći troškovi organizacije, veća isplata ZAMP-u) te nakon najave uvođenja prakse da organizatorima koncerata osim za utržak od karata, naplate proviziju i na sponzorska sredstva, sad bi se omastili i od videospotova čiji zapis uopće nije na serveru glazbenih portala. Od „spornih“ videozapisa glazbeni portali, poput Ravnododna.com i Reggae.hr, koji su danas i pokrenuli novu lavinu nezadovoljstva prema ZAMP-u, nemaju nikakve koristi, čak niti klik na video u tekstu ne ulazi u njihovu statistiku, već ulazi u broj pregleda na YouTubeu ili nekom drugom servisu.

Volonterski medijski sektor

Pritom, ne zaboravimo, za razliku od ZAMP-a koji „štiti“ izvođače, portali kojima se pokušava nametnuti „porez na budale“ velik dio izvođača održava na medijskoj površini i godinama entuzijastički, potpuno dragovoljno i uglavnom bez lipe prihoda, promoviraju onu scenu za koju „veliki mediji“ nemaju interesa ni sluha.
– Ovo je upravo usmjereno protiv nezavisne scene, ‘luzera’ koji ne prestaju davati znakove svog javnog postojanja i koji još i imaju medije koji ih podržavaju. Nije tu sigurno ni neki novac u pitanju. Neka čista simbolika spram kolača koji ždere ZAMP počevši od svakog frizerskog salona i birtije, pa do uhodane diskografske i publisherske mašinerije unutar i izvan granica ove zemlje. Ali ta ‘simbolika’ u količini novca je s druge strane sasvim dovoljna da rasprši neprofitni medijski sektor, ili je čak bolje reći – volonterski medijski sektor, koji i pored trenutnog ZAMP-ova hira radi po slovu zakona. Dakle ili da ga ugasi ili da iskamči neku crkavicu – reagirao je Zoran Stajčić, urednik portala Ravno do dna.
Kad smo već kod zakona, trebalo bi spomenuti i odluku Europskog suda iz listopada 2014. godine, po kojemu prenošenje videozapisa ne krši pravila o autorskim pravima, pa čak i onda ako je „taj video objavljen bez dopuštenja autora ili vlasnika autorskih prava“. Ne krše se autorska prava, pa slijedom toga, nisu ni naplativa.

Entuzijazam kao sredstvo naplate

– Dragi izvođači, žao nam je ako smo vam uzeli kruh iz usta svojom promocijom vašeg sadržaja. Ponovno sam došla do onog trenutka kada se pitam, ima li smisla sve što glazbeni aktivisti rade, a ZAMP bih molila da ugovore i fakture proslijede na adrese Youtubea, Facebooka, Soundclouda, Mixclouda i drugih servisa. Ako oni nama ne naplaćuju dijeljenje sadržaja, zašto bi to jedna institucija naplaćivala nama koji i tako nemamo financijske koristi? Primate li entuzijazam kao sredstvo naplate? – ironična je bila Ivana Tolić, urednica portala Reggae.hr, koji je danas, na intervenciju ZAMP-a, privremeno ugašen zbog navodnog kršenja autorskih prava.
– Gašenje bilo kojeg portala nitko nije inicirao, radilo se o reakciji pružatelja webhostinga jednog portala zbog krivog razumijevanja primljenog dopisa. Po razgovoru s urednicom portala, sve je razjašnjeno, a portal i dalje funkcionira jer služba ZAMP, ponavljamo, nije niti tražila njegovo gašenje niti je imala takvu namjeru – odgovorili su iz ZAMP-a.
– Služba HDS ZAMP u sklopu redovitog poslovanja poslala je pozive nekim portalima koji se bave glazbom na razgovor radi reguliranja naknade. Ti razgovori mogu ali ne moraju završiti potpisivanjem ugovora o plaćanju naknade za javno priopćavanje glazbe, ovisno o poslovanju portala. (…) Pozivamo medije i zainteresirane pojedince na suradnju, razgovor i dogovor jer je to u interesu i vlasnika portala, i glazbenika koje s entuzijazmom (na čemu smo im zahvalni) predstavljaju na svojim portalima, i službe kojoj je zadatak zastupati kolektivna prava tih istih glazbenika – stoji u daljnjem priopćenju ZAMP-a.
Ublažila se priča. Dakle, sjest ćemo i razgovarati. Možda i osnovati komisiju. Kakva god odluka na tim razgovorima bila donesena, neće promijeniti činjenicu da bi naplaćivanje prenošenja linka s YouTubea bila potpuna svinjarija.
U međuvremenu se i Živo blato probudilo. Evo kontroverznog spota s YouTubea, pa ma kakve konzekvence bile:

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI