Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
POLITIKA / sabor / stranke
Zekanovićev “tranzicijski” transfer u HDS koji je dio vladajuće većine: Zašto ne izravno u HDZ?!

Zekanovićev “tranzicijski” transfer u HDS koji je dio vladajuće većine:
Zašto ne izravno u HDZ?!

Hrvoje Zekanović, bivši “hrastovac”, bivši pripadnik Hrvatskih suverenista, a izvorni štovatelj HDZ-a, još uvijek se nije odlučio sasvim “outati”. Pa je umjesto izravnog transfera, posegnuo za tranzicijskim i pristupio Hrvatskoj demokršćanskoj stranci ( HDS ) koja je stranka-partner vladajuće HDZ koalicije. Što u prijevodu znači da će i Zekanović ubuduće u Saboru podupirati HDZ-ovu većinu, ili kako to on kaže- Vladu Andreja Plenkovića. E, pa evala, dosad nismo znali da je ovaj Šibenčanin zapravo veliki štovatelj  premijera na čiji je račun ne jednom, valjda da se Vlasi ne dosjete, izgovorio najgore uvrede i optužbe…

Sam Zekanović i dalje ustraje na tome da nije nikakav “žetončić” vladajućih kako se prognoziralo otkako je izbačen iz Hrvatskih suverenista, ali da će podržavati sve ono što je za Hrvatsku dobro a dolazi od ove Vlade koju ocjenjuje uspješnom jer je osigurala milijarde eura Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti i koja svojim paketom mjera od 21 milijarde kuna spašava i građane i poduzetnike u ovom teškom vremenu krize. Nije HDZ-ovac, kaže, ali svakako nije ni ljevičar ni ravnozemljaš…

-Polazeći od višedesetljetne potrebe za okupljanjem i suradnjom hrvatskih kršćanskih, suverenističkih i konzervativnih političara te imajući na umu pogubnost bezidejnih i populističkih politika koje bježe od svjetonazora, kao i stalnu opasnost od lijevih neoliberalnih politika, s velikim zadovoljstvom možemo izvijestiti kako od danas Hrvatska demokršćanska stranka osim Gorana Dodiga u Hrvatskom saboru ima još jednog autentičnog borca za kršćanske, konzervativne vrijednosti, Hrvoja Zekanovića- gotovo pobjedonosno obznanio je HDS, uvjeren da se radi o pojačanju kojim će, kažu, znati bolje odgovoriti na izazove s kojima je hrvatska politika suočena i pridonijeti rješavanju ključnih problema hrvatskog društva.

Hrvoje Zekanović je u aktualni, deseti saziv Hrvatskog sabora ušao na zajedničkoj listi Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Bloka za Hrvatsku, Hrvatske konzervativne stranke, Hrasta- Pokreta za uspješnu Hrvatsku, Stranke umirovljenika i Zelene liste u 9. izbornoj jedinici. Svoj prvi mandat u Saboru može, pak, zahvaliti HDZ-u na čijoj je listi osvojio mandat, pa se tako ispostavlja da je kod svake “izborne pobjede” iskoristio tuđe ime i tuđe biračko tijelo kako bi se domogao zastupničke fotelje.

Otkako je izbačen iz Hrvatskih suverenista početkom 2022., koje je osnivao, zbog javne paljbe po kolegama iz vlastite stranke i stranaka partnerica kao protivnika cijepljenja protiv COVID-a 19,  nastavio je djelovati kao nezavisni zastupnik i bilo je samo pitanje dana kada će i čiju će člansku kartu ponosno uzeti. Doduše, malo kome je palo na pamet da će Zekanović ponoviti isti scenario s kojim se na političkoj sceni i dosad služio te zakloniti ponovo iza neke marginalne strančice koja bez oslonca na HDZ ne može ništa. A Zekanović želi sve! No, Zekanović je to i ovog puta napravio i postao član irelevantne Hrvatske demokršćanske stranke koja godinama parazitira na lojalnosti HDZ-u. Zašto jednostavno nije uzeo člansku iskaznicu HDZ-a s kojim je i dosad ostvarivao ne samo bliskost, nego i plodonosnu suradnju, ne samo na nacionalnoj, nego i na lokalnoj razini?

Ovim manevrom nije nikoga zavarao, ako mu je to bila namjera, baš kao što ni interpretaciju Branka Bačića, šefa HDZ-ovog kluba zastupnika, o ovom transferu nitko nije ozbiljno doživio. Više kao neuspjeli vic.

Zekanović je, veli Bačić, dobrodošao u podršci Vladi, ali njegova podrška nije rezultat ni pozivanja ni utjecaja HDZ-a na Zekanovićevu odluku da ulaskom u HDS postane dio vladajuće većine.

-To je njegov izbor i na njemu je da se očituje o razlozima kako je do toga došlo- izjavio je Bačić novinarima. Plenković je izborio uvjerljivu pobjedu na izborima i ima stabilnu većinu, ali je još u noći izbornog slavlja kazao da svi oni koji su voljni podržati vladu HDZ-a i koalicijskih partnera svoju spremnost i javno obznane. A HDZ i on osobno, rekao je, neće nikoga snubiti kako bi došao podržavati Vladu.

Snubiti nikoga i nisu morali, jer vlastohlepnih i koristoljubivih ljudi koji ne drže do svoje riječi ni političkih obećanja ima sva sila u hrvatskoj politici. Pa je tako i Hrvoje Zekanović, iako nesnubljen, odradio tranzicijski prelazak u HDS s kojim će podržavati Vladu, mada će djelovati kao nezavisni zastupnik. Nije baš logično, jer ako je doista htio biti nezavisan, zašto je ušao u HDS, i kako kao član stranke, ma koliko ona bila marginalna, misli djelovati- nezavisno?

U HDZ-u, tvrdi Bačić, nisu očekivali da će im se Zekanović pridružiti u podršci.”Jasno smo rekli da nikoga nećemo pozivati niti snubiti da nam se priključi. I sada smo otvoreni za podršku programu i radu Vlade i vladajuće većine. Svi su dobrodošli koji u radu ove vlade prepoznaju kvalitetan rad za dobro države”, kazao je u svom antigovoru šef HDZ-ovog zastupničkog kluba, kamuflirajući istinu o novom žetončiću koja je odavno dio hrvatskog političkog života.

Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI