Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

Vlada RH nastavlja ignorirati građane – opet nisu pravovremeno objavljeni ‘materijali’ za sjednicu

Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

llustracija: Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

Za otprilike sat vremena, 2. ožujka 2017. godine u 10 sati, trebala bi započeti 24. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Po svom sad već starom lošem običaju, ovaj sastav Vlade RH nastavlja sa svojom praksom nepravovremenog objavljivanja dokumentacije kojom se javnost na vrijeme (ne) obavještava o pojedinostima odluka koje danas namjeravaju donijeti.

Iako su im iz javnosti i više organizacija stizale ozbiljne primjedbe kako je takva praksa nedopustiva i nedemokratska, te kako građani i mediji moraju biti informirani o djelovanju Vlade, a posebice o njezinim odlukama, takva upozorenja se jednostavno ignoriraju. Zanimljivo, upravo prva točka današnjeg dnevnog reda 24. sjednice Vlade RH nosi naziv:
1. Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.
Između 30 točaka na otvorenom dijelu sjednice su i  Nacrt prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o udrugama,  te Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osobnom imenu.
Tu je i  Prijedlog uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, pa valja vidjeti koji će to biti kriteriji, te se nadati da uvjeti neće biti kumstvo ili krvno srodstvo s nekim ministrom, odnosno članstvo u vladajućim političkim strankama.
Bit će tu i Prijedlog odluke o odobrenju zapošljavanja u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pa valja očekivati nova zapošljavanja u državnoj službi.
Vlada RH se nastavlja baviti medijima: 25.  točka dnevnog reda je sljedeća:  Prijedlog zaključka o poništenju Javnog poziva za predlaganje kandidata za člana Vijeća za elektroničke medije te ponovnoj objavi Javnog poziva za predlaganje kandidata za tri člana Vijeća za elektroničke medije.
Tu je i jedna militaristička točka:  Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Slovačke Republike u vezi s načelima za uspostavu i djelovanje kopnene namjenske skupine za specijalne operacije koja će biti na raspolaganju NATO snagama za odgovor – Združenim namjenskim snagama vrlo visoke spremnosti tijekom 2017. godine.
I na kraju, zanimljivost, na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice je i  Prijedlog odluke o dodjeli na korištenje malih brodica za spašavanje s autoprikolicom za transport i strojeva za punjenje vreća pijeskom iz strateških robnih zaliha, a koja ima oznaku – ‘vrlo tajno’.
Dakako, kao i uvijek, Vlada RH na dijelu sjednice bez svjedočenja javnosti za pretposljednju točku ima onu koja je za njih vjerojatno najvažnija: 5. Kadrovska pitanja.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI