Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
JEDRA
Betoniranje temelja nove zgrade JK Val (foto: JK Val)

Val u betonu:
Sljedeći na redu su zidovi

Betoniranje temelja nove zgrade JK Val (foto: JK Val)

Betoniranje temelja nove zgrade JK Val (foto: JK Val)

Građevinsko-sportska vijest: počelo je betoniranje temelja na budućoj novoj zgradi Jedriličarskog kluba Val, zadovoljno javljaju iz tog kluba. Podsjetimo, bivša Valova zgrada bila je zapravo  neuvjetna baraka koja je bila na pragu raspadanja, a u kojoj su šibenski jedriličari, koji su inače među najtrofejnijima u Hrvatskoj, proveli pune 63 godine. Povijesna zanimljivost kazuje kako je ta baraka kada je sagrađena proglašena tzv. privremenim rješenjem za šibenske jedriličare.

Ništa čudno za naše društvo, koje obiluje takvim imporoviziranim ‘rješenjima’, pogotovo kada se radi o gradnji i uređenju sadržaja od općeg interesa. Usput, jedrenje nije sport koji je atraktivan političarima i vlastodršcima kao npr. nogomet, u koji su u Hrvatskoj desetljećima ulupavane stotine milijuna kuna. U svakom slučaju, spomenuto privremeno rješenje razvuklo na više od pola stoljeća, a ostalo bi ‘privremenim’ još stotinu godina, da aktualnom agilnom klupskom vodstvu nije prekipjelo, te dosadilo čekati da se se njima i djeci-jedriličarima  zgrada sruši na glavu.
– Prošlo je točno godinu dana od prve objave da se kreće u izgradnju novog objekta, pa do prvog većeg građevinskog zahvata na gradilištu novog klupskog doma! 20. studenog 2016. su stigli bageri koji su srušili staru baraku, očistili dio okoliša i iskopali temelje. Zatim su se napravili predtemelji, odnosno ploča na kojoj će “plivati” cijeli objekt. Razlog ovom predzahvatu je podloga, a u ovom slučaju riječ je o nasipu ispod kojeg se osjeća utjecaj mora – javljaju iz JK Val.

Dan kada je srušeno ‘privremeno rješenje’ koje je potrajalo 63 godine (foto: TRIS J. Krnić)

Prolaznici koji su proteklih mjeseci prolazili pored gradilišta  pomislili su kako su radovi stali, no iz kluba poručuju kako se radovi nastavljaju, te da je pauza bila nužna.
– Po savjetu stručnih osoba ova ploča je ostavljena par mjeseci da se vidi ponašanje podloge i da zimske kiše i plime eventualno naprave svoj utjecaj. Taj period je prošao, a i stiglo je ljepše vrijeme s dužim danom, pa se krenulo i s prvim većim radovima. Postavljena je armatura i obloge, a danas oko jedan sat se krenulo s izlijevanjem betonske smjese. Slijedeći na redu su zidovi! – vele Valovci.
Inače, Valovci su baraku svečano srušili 21. studenog prošle godine, i tako su je preduhitrili da se ne sruši sama od sebe. I dalje traje akcija ‘Tikula za Val‘, kojom se simboličnom i manje simboličnom donacijom za kupnju tikule (cigle) može pomoći gradnja i opremanje nove zgrade.
– Dragi naši članovi, prijatelji kluba i ljubitelji jedrenja, konačno smo nadomak ostvarenja dugogodišnjeg sna o gradnji nove, moderne i funkcionalne zgrade Jedriličarskog kluba Val. Za podmirenje troškova gradnje i opremanja novih prostorija trebat ćemo svu raspoloživu pomoć. Stoga, sve zaljubljenike u more i jedrenje, aktualne i bivše članove kluba, kao i sve one kojima je stalo do sportske i društvene dobrobiti Šibenika, pozivamo da novčanim prilozima, a u skladu sa svojim mogućnostima, potpomognu gradnju novih klupskih prostorija. Tim ćete činom simbolično kupiti TIKULU ZA VAL, kako bismo zajedničkim snagama podignuli klub – kaže Marin Paić, predsjednik JK VAL Šibenik.
Donirati, vele, možete na žiro račun JK Vala u Jadranskoj banci, a podaci su sljedeći (poveznica):
JK “VAL” SREDSTVA ZA GRADNJU NOVOG OBJEKTA
JEDRILIČARSKI KLUB “VAL” ŠIBENIK
IBAN HR9524110061520000599
Model HR 00 Poziv na broj 1928 – 2016

Ovako bi trebala izgledati nova zgrada JK Val

Temelji (foto JK Val)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI