Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
UKRATKO
Uređenjem prometnice i biciklističke staze do jačeg turističkog razvoja Lozovca

Uređenjem prometnice i biciklističke staze do jačeg turističkog razvoja Lozovca

Rekonstrukcija pristupnih prometnica prema glavnom ulazu u Nacionalni park “Krka” na Lozovcu i Skradinskom buku bit će gotova do kraja ožujka, a kako bi dobio reprezentativni ulaz NP Krka planira i uređenje prihvatnog centra za posjetitelje.

Javna ustanova “Nacionalni park Krka” započela je s uređenjem pristupnih prometnica prema glavnom ulazu u Nacionalni park “Krka” na Lozovcu i Skradinskom buku u prosincu prošle godine,za što se osigurala 3,1 milijun kuna.
Izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji ceste i proširenju kolničkog traka od Lozovca do Skradinskog buka u dužini od 4 km pristupilo se zbog dotrajalosti gornjeg sloja ceste i poteškoća u mimoilaženju. Istovremeno se krenulo i sa rekonstrukcijom ceste u vlasništvu Grada Šibenika (od restorana Atrium do ulaza NP Krka na Lozovcu) u kojoj Grad Šibenik sudjeluje sa milijun kuna.
Radove na pristupnoj cesti do glavne recepcije Nacionalnog parka Kraka u Lozovcu obišli su danas gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa suradnicima, ravnatelj NP Krka Krešimira Šakić te Dino Karađole, direktor TZ Šibenika.
Kako je istaknuo gradonačelnik Šibenika Željko Burić, prioritet gradske uprave je ulaganje u sva naselja na području grad o čemu svjedoče i aktualni radovi na Lozovcu koji uz rekonstrukciju pristupnih cesta uključuju i biciklističku stazu Lozovac-Gradina-Konjevrate-Gornji Krnići koja će doprinijeti razvoju turizma.
-Ovo što se ovdje radi je osuvremenjivanje pristupa Nacionalnom parku Krka cestom, biciklističkom stazom i šetnicom. To je povezivanje turističkih bisera Šibenika sa samim gradom Šibenikom. Mi želimo napraviti jedinstvenu, disperziranu turističku priču i sve to ponuditi u jednom paketu, kazao je  Burić.
Biciklističku stazu dugu šest kilometara Grad Šibenik je prijavio na natječaj Hrvatske turističke zajednice te dobio 110.000 kuna bespovratnih sredstava, a 255 tisuća kuna izdvojio je NP Krka.

Pristupna cesta uz sam ulaz u Nacionalni park Krka dosada nije bila adekvatna za prihvat velikog broja ljudi, a njenim uređenjem ne rješava se samo prometni problem, kazao prilikom obilaska radova ravnatelj Nacionalnog parka „Krka“ Krešimir Šakić.
-Ulaz Lozovac je najfrekventnija mjesto preko kojega u Park ulazi najveći broj posjetitelja. Dosada on nije bio odgovarajuće opremljen za toliki broj ljudi. Ovaj pristup je prvi korak u uređenju Lozovca na onaj način na koji mi želimo da bude uređen. Idući korak će biti uređenje prihvatnog centra na Lozovcu za koji se izrađuje projektna dokumentacija. Ova cesta rješava prometni problem s jedne strane, a s druge strane na reprezentativan način približava Krku posjetiteljima. U budućnosti nam je želja ostvariti još jednu poveznicu sa Šibenikom, kako bi i grad Šibenik učinili ulazom u Nacionalni park, a to ćemo postići uspostavljanjem direktne brodske linije s reprezentativnim prostorom za prihvat gostiju već u samom Šibeniku,najavio je Šakić.
Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako se Lozovac sve više turistički budi, broj smještajnih kapaciteta raste, a samo prošle godine na tom je području ostvareno oko 36 tisuća noćenja.
-Po nekim brojkama Lozovac je čak iznad Jadrije i Zablaća pa prošlogodišnje otvaranje turističkog informativnog centra zaista ima svrhe. Na ovom je prostoru veliki tranzit gostiju, puno se ulaže. U tri postojeća kampa ostvaruje se 8 tisuća noćenja , a isto toliko i u apartmanima kojih je zasada 28. Tu je i hotel koji zadnjih godina radi punim kapacitetom i ostvaruje oko 20 tisuća noćenja, kazao je Karađole.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI