Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
(Foto: Jozica Krnić)

TLM:
Radnici pripremaju tužbu protiv države, sindikalisti traže pomoć premijera

(Foto: Jozica Krnić)

(Foto: Jozica Krnić)

Potrebno je maksimalno ubrzati proces prodaje imovine TLM Aluminiuma, a od Vlade, Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva traži se aktivno uključenje u traženje rješenja za spas TLM-TPP Prešaone – rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji sindikalnih predstavnika.

Vedran Dragičević, predsjednik sindikata metalaca hrvatske, izrazio je ogorčenost načinom i brzinom provođenja stačajnih postupaka u Aluminiumu i Prešaoni. – Dug prema radnicima je oko 60 miljuna kuna, a do dana današnjeg još ništa nisu dobili. Dobili su samo one obveze koje je imala Agencija za radnička potraživanja, to je država uredno isplatila. Smatramo da je brzina prikupljana tih sredstava izuzetno spora, a zato smatramo odgovornima stečajnog upravitelja, vjerovnike i državu.
U TLM Aluminiumu d.d. u stečaju radnicima su priznate kompletne tražbine, odnosno neisplaćene plaće u iznosu od 13 milijuna kuna te doprinosi i porezi od oko devet milijna kuna. U Prešaoni, gdje je stečajni postupak pokrenut u rujnu prošle godine, ukupni dug tvrtke je također 13 milijuna kuna. Pravni sindikalni povjerenik Vedran Uranija poziva državne insitucije da se uključe u rješenje problema.
– Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, ministricia gospodarstva Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić ne mogu oprati ruke od Aluminiuma i Prešaone. Ne mogu reći samo da je to privatna firma. Jest, bila je privatna, ali bila je to loša privatizacija. Vlada mora preuzeti aktivnu ulogu, smatramo da država, koja je i dovela do ove situacije, treba platiti ovu obvezu duga prema radnicima, ako to ne bude moguće iz stečajne mase. Neka sa Sindikatom dogovore model kako spasiti Prešaonu – rekao je Uranija.
I Josip Bralić, glavni povjerenik Prešaone vidi državu kao isključivog krivca, jer se nije prijavila kao najveći vjerovnik s milijardu i pol kuna duga. – Žalosno je da u 21. stoljeću, 109 ljudi koji su trebali ostati na poslu, dvije godine nemaju plaću niti ikakva primanja. Državne institucije su zakazale u potpunosti i snose najveću odgovornost – tvrdi Bralić.
Radnici TLM-a će,  prema informacijama Joška Franića, regionalnog povjerenika Sindikata metalaca, podignuti tužbu protiv države. – Mislim da je stečaj TLM-a je uzrokovan kriminalnim radnjama. Tvrtka je u četiri navrata dokapitalizirana sa po dva milijuna kuna, a na pitanje državnim institucijama znaju li kako je taj novac izvučen iz firme, rekli su da ne prate izlaz sredstava. To su odradili veliki igrači i očekujem da DORH pokrene ono što treba pokrenuti, a država se mora zauzeti da obešteti radnike. Po pouzdanim informacijama, radnici pripremaju tužbu protiv države.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI